ГоловнаПолітика

Суд відмовив Розенблату в скарзі на співпрацю НАБУ й ФБР

"Позивачем не були доведені ті обставини, на які він посилався".

Суд відмовив Розенблату в скарзі на співпрацю НАБУ й ФБР
Борислав Розенблат
Фото: capital.ua

Окружний адміністративний суд Києва відмовив нардепу Бориславу Розенблату в задоволенні позову про визнання протиправними дій щодо притягнення до оперативно-розшукової діяльності в Україні працівників американського ФБР.

"Відповідне рішення суд ухвалив, ураховуючи те, що позивачем не було доведено ті обставини, на які він посилався на підтвердження своїх позовних вимог", - повідомляється на сайті суду.

Розенблат просив суд визнати протиправними дії директора НАБУ Артема Ситника щодо залучення до оперативно-розшукової діяльності на території України працівників ФБР без попереднього укладення міжнародного договору, як це передбачено законодавством України.

Також Розенблат просив суд визнати протиправною бездіяльність СБУ стосовно непроведення належного і повного контролю за забезпеченням охорони державної таємниці НАБУ. Він стверджував, що ФБР незаконно отримала доступ до інформації з грифом "державна таємниця".

Нагадаємо, у діях Розенблата слідство вбачає ознаки зловживання впливом і хабарництва на загальну суму 280 тис. доларів. Ці гроші він мав отримати за внесення до парламенту законопроектів, які б допомогли компанії з ОАЕ добувати бурштин в Україні. Втім, насправді такої компанії не існує, від її імені перемови з депутатом вела агент НАБУ.

Директор бюро Артем Ситник говорив, що розслідувати справу допомагали працівники ФБР. Генпрокурор Юрій Луценко заявляв, що співпраця між ФБР і НАБУ була незаконною.

Розслідування справи щодо Розенблата і його поплічника нардепа Максима Полякова завершено, з матеріалами кримінального провадження вони мають ознайомитися до 1 червня, після чого обвинувальний акт почне розглядати суд.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram