ГоловнаПолітика

Онищенко відмовився передати НАБУ оригінали своїх плівок

Детективи Бюро спілкуються з екс-нардепом у форматі листування.

Онищенко відмовився передати НАБУ оригінали своїх плівок
Фото: uacrisis.org

Екс-депутат Верховної Ради Олександр Онищенко не погодився передати так звані плівки (записи розмов, оприлюднених раніше) НАБУ. Про це повідомив директор Бюро Артем Ситник.

"Поки що згоди на передачу цих записів ми не отримали (від Онищенка, - ред.) ... На цих плівках і він фігурує як співучасник ... Остаточне слово за ним", - сказав Ситник, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

При цьому голова НАБУ зазначив, що не бачить у записах ніякої конкретики.

"Ми очікуємо, що пан Онищенко конкретніше розповість хоча б щодо одного якогось кейсу: що "я дав депутатові такому-то стільки-то за такий-то закон", щоб це можна було перевірити ... Там були заяви про підкуп депутатів, лобіювання законів і дуже багато іншого, але ці заяви мали загальний характер, без конкретних прізвищ, місць передачі коштів, без посилання на апаратуру", - розповів Ситник.

Він повідомив, що детективи НАБУ продовжують спілкуватися з Онищенком у форматі листування.

"Стосовно Онищенка є рішення іспанського суду про екстрадицію. Але ще воно не набуло чинності, є апеляція", - також поінформував Ситник.

Нагадаємо, Онищенко оприлюднив кілька записів з різними українськими політиками. Напередодні було оприлюднено чергову порцію записів, нібито з Петром Порошенком. У НАБУ заявляли, що готові їх вивчити. А сам Онищенко писав у фейсбуці, що не проти проведення експертизи і готовий надати записи.

Онищенка підозрюють у скоєнні в січні 2013-го - січні 2016 року злочинів, передбачених ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво) Кримінального кодексу.

5 липня 2016 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт депутата Онищенка. На момент голосування нардеп уже втік за кордон.

За словами директора НАБУ Артема Ситника, в результаті діяльності підприємств, близьких до депутата Онищенка, при реалізації договорів СД з "Укргазвидобуванням" державі сумарно було завдано збитків у розмірі близько 3 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram