ГоловнаПолітика

Бі-бі-сі назвала Труханова колишнім гангстером

Труханов, Ангерт і Фомічов вклали "брудні" гроші в лондонську нерухомість.

Бі-бі-сі назвала Труханова колишнім гангстером
Фото: Сергей Нужненко

Мер Одеси Геннадій Труханов у 1990-х роках був членом злочинного угруповання, що складалося з одеситів і орудувало в Європі, йдеться в розслідуванні BBC Panorama

Автори розслідування, яке ґрунтується, зокрема, і на так званих "райських документах", прийшли до висновку, що, крім Труханова, в ОЗУ входили Олександр Ангерт, раніше судимий за вбивство, і Микола Фомічов.

Діяльність угруповання була пов'язана з Одеським портом і махінаціями з нафтопродуктами. Труханов, згідно з даними журналістського розслідування, навчав інших членів групи прийомів рукопашного бою і навичок поводження з вогнепальною зброєю.

У 1990-х роках група базувалася в Італії і привернула увагу поліції у зв'язку з підозрами в контрабанді зброї і наркотиків. Телефони членів ОЗУ прослуховувалися, і поліція зафіксувала обговорення ними жорстоких убивств. Однак членів угруповання не притягували до кримінальної відповідальності, оскільки вони не скоювали злочинів на території Італії.

Пізніше Ангерт оселився в Лондоні, Фомічов переїхав у Бельгію, а Труханов повернувся в Україну і почав політичну кар'єру.

Зароблені сумнівним шляхом гроші всі троє вклали в дорогу нерухомість у Лондоні. Для цього вони використали офшорні компанії, зареєстровані на Британських Віргінських островах.

Ангерт придбав квартиру в дорогому вікторіанському кварталі в Кенсінгтоні, де колись жив поет Томас Еліот. 2001 року офшор Фомічова сплатив понад 1 млн фунтів стерлінгів за квартиру в новобудові над Темзою. На дочку Ангерта Анну зареєстровано ще кілька дорогих квартир, які обійшлися у 12,5 млн фунтів.

Щодо безпосередньо Труханова, то журналісти BBC Panorama знайшли в Лондоні вісім об'єктів нерухомості, придбаних за допомогою корпорації Rubicon Group, що об'єднувала десятки офшорних компаній. Чотири із цих компаній перебували під контролем Труханова.

Одночасно з Бі-бі-сі своє розслідування випустили і журналісти "Слідство.Інфо" і Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP). Завдяки документам Paradise Papers вони з'ясували, що родичам Труханова належить трикімнатна квартира в одній із розкішних лондонських новобудов у центрі міста.

Елітна новобудова в багатому районі Лондона Марілебон називається Чилтернс. Сама квартира сім'ї мера, за даними журналістів "Слідства.Інфо", має площу 117 кв. м і складається з двох спалень, вітальні, кухні і двох балконів-терас.

Стверджують, що елітну квартиру купила в травні 2016-го компанія Peninsula Property Holdings S.A., зареєстрована на Британських Віргінських островах, заплативши за неї 3,7 мільйона фунтів стерлінгів.

Власники Peninsula Property, як і більшості компаній з віргінською пропискою, невідомі. Однак з документів Paradise Papers стає зрозуміло, що акціонером компанії є інша фірма з BVI - Squadra Azzura Corporation.

"А вже акціонерами цієї компанії, а отже - власниками лондонської квартири, є 51-річна Тетяна Колтунова і 31-річна Катерина Труханова. Ці жінки є, відповідно, дружиною (або екс-дружиною) і дочкою одеського мера Геннадія Труханова", - стверджують журналісти.

Варто зазначити, що 31 січня 2018-го у Британії набув чинності закон "Ордер на статки незрозумілого походження".

Завдяки йому британські служби можуть почати розслідування, якщо підозрюють, що речі вартістю від 50 тис. фунтів придбані іноземними публічними діячами (PEP - politically exposed person) на брудні гроші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram