ГоловнаПолітика

Порошенко: "Українська церква є матір'ю-церквою для Росії"

"І не може матір просити незалежність від дочки".

Порошенко: "Українська церква є матір'ю-церквою для Росії"
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко заявив про домовленість із Вселенським патріархом Варфоломієм про те, що патріарх української помісної православної церкви буде обиратися в Україні.

"Це також є чіткою домовленістю із Вселенським патріархом, що патріарх української церкви буде обиратися в Україні", - сказав він в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

Він зазначив, що "функції і роль матері-церкви виконуватиме Константинопольський патріархат", і підкреслив, що це важливо з погляду історичної справедливості.

"Ми просто повертаємося до історичної справедливості", - cказав Порошенко і нагадав, що найближчим часом будемо святкувати 1030-річчя Хрещення України-Русі.

"Тоді, я хочу підкреслити, ще не було ніякої Російської православної церкви. Якщо Константинопольська церква є матір'ю-церквою для України, то Українська церква є матір'ю-церквою для Росії. Бо звідси пішла, а не навпаки. І не може матір просити незалежність від дочки", - сказав президент.

Порошенко закликав "не занурюватися в церковні дискусії".

"За історичною, духовною і державною справедливістю Україна завоювала і заслужила право мати Українську помісну церкву", - підкреслив він.

Нагадаємо, 17 квітня Президент Петро Порошенко оголосив лідерам парламентських фракцій про намір звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної церкви.

19 квітня депутати Верховної Ради проголосували за відповідну постанову.

Після цього Священний синод Константинопольського патріархату повідомив про прийняття до розгляду питання про надання автокефалії Православній церкві в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram