ГоловнаПолітика

Порошенко пропонує позбавляти громадянства за участь у "виборах" в анексованому Криму

Відповідний законопроект зареєстровано у парламенті.

Порошенко пропонує позбавляти громадянства за участь у "виборах" в анексованому Криму
Фото: пресс-служба президента

У Верховній Раді зареєстровано президентський законопроект № 8297, який передбачає позбавлення українського громадянства за участь у голосуванні на території анексованого Росією Криму.

Законопроект опубліковано на сайті парламенту.

Згідно з документом, отримання російського громадянства жителями Криму в результаті протиправних дій окупаційної адміністрації (російських державних органів і підконтрольних самопроголошених органів, які узурпували владу) не буде вважатися добровільним. Однак, воно буде вважатися добровільним і стане підставою для втрати громадянства України в разі використання виборчого чи іншого права, наданого іноземним громадянством, що підтверджується даними публічних реєстрів або офіційних видань і сайтів державних органів або органів місцевого самоврядування.

Також підставою буде використання під час в'їзду/виїзду і на території України іноземного паспорта, що зафіксовано державною прикордонною службою або іншим держорганом.

Отримання кримчанами громадянства РФ і участь у виборах прописано в законопроекті окремим пунктом. Водночас в іншому пункті документа участь в іноземних виборах або використання іноземного паспорта в Україні визнається підставою для втрати громадянства для всіх громадян України.

Крім того, законопроект обмежує коло осіб, які отримують громадянство за територіальним походженням. Його не отримують такі категорії осіб: які вчинили злочин проти людства чи здійснювали геноцид; засуджені в Україні за тяжкий або особливо тяжкий злочин (до погашення або зняття судимості) з урахуванням рівня загрози для національної безпеки держави; вчинили на території іншої держави діяння, визнане українським законодавством тяжким або особливо тяжким злочином.

Для іноземця, який перебуває у шлюбі з громадянином України і хоче отримати громадянство, збільшується мінімально необхідний термін перебування у шлюбі з 2 до 3 років. Іноземці, які отримали українське громадянство, зобов'язуються протягом місяця повернути паспорт іноземної держави його уповноваженим органам і в 10-денний термін повідомити про це Україні.

Підставою для припинення громадянства визначається невиконання зобов'язання припинити іноземне громадянство, та надати підтверджувальний документ протягом 2 років після отримання українського.

Нагадаємо, 2017 року Порошенко припинив громадянство 5,2 тис. осіб. Найвідоміші випадки - припинення громадянства Михайла Саакашвілі та нардепа Андрія Артеменка.

Протягом 2017 року до громадянства України було прийнято 957 осіб, 94 з яких були особами без громадянства.

З 7 червня 2014 року (дня вступу на посаду Порошенко) по 1 січня 2018 року президент припинив громадянство України близько 23 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram