ГоловнаПолітика

Журналіст Гусейнов, що втік з країни, збирається скаржитися на українську прокуратуру в ЄСПЛ

Він вважає, що прокуратура Києва виконувала замовлення з Баку.

Журналіст Гусейнов, що втік з країни, збирається скаржитися на українську прокуратуру в ЄСПЛ
Фото: turan.az

Азербайджанський журналіст Фікрет Гусейнов (Гусейнлі) збирається скаржитися на українську прокуратуру в Європейський суд з прав людини.

Про це він розповів в інтерв'ю азербайджанській службі "Голосу Америки".

Гусейнов заявив, що прокуратура Києва саботувала рішення суду про повернення йому паспорта і всіляко намагалася затримати його, щоб виконати замовлення з Баку про екстрадицію журналіста в Азербайджан.

"16 квітня на черговому засіданні суду були присутні консул посольства Нідерландів і ще троє дипломатів цієї країни, представники місії Євросоюзу в Києві, місцеві правозахисники та журналісти. Суддя знову відмовився виконати вимоги прокуратури, після чого прокурор хотів забрати у судді мій паспорт. Але я вихопив його і заявив, що суд прийняв рішення повернути його мені", - розповів журналіст.

Присутні в залі дипломати попередили журналіста, що йому знову загрожує арешт у разі спроби виїзду з країни. Тоді він звернувся до представників США і Євросоюзу, попросивши про допомогу. "Після цього мені пояснили, як покинути Україну", - сказав Гусейнлі.

Не розкриваючи деталей, він сказав, що перетнув один з контрольно-пропускних пунктів України на сухопутному кордоні. Він підкреслив, що перехід кордону був легальним. "За порушення терміну перебування в країні я заплатив штраф 25 євро, і мені в паспорт поставили штамп", - сказав Гусейнов.

На питання, хто саме допоміг йому покинути Україну, журналіст лише відповів, що це були "дуже високопоставлені особи" і його просили не називати імен.

Згадуючи своє шестимісячне затримання в Україні, Гусейнов сказав, що має намір звернутися до ЄСПЛ зі скаргою на дії прокуратури.

Нагадаємо, Гусейнов покинув Азербайджан близько 10 років тому, після того як його викрали і жорстоко побили. Викрадачі досі не знайдені. Журналіст має громадянство Нідерландів і співпрацює з опозиційним телеканалом "Туран", який транслюється з-за кордону.

У середині жовтня 2017 року Гусейнова затримали в київському аеропорту "Бориспіль" за запитом Азербайджану. Стосовно журналіста була розпочата екстрадиційна перевірка.

На початку квітня в нього минув термін запобіжного заходу, і 16 квітня він отримав на руки свій паспорт, отримавши можливість покинути Україну.

"Туран"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram