ГоловнаПолітика

Цього року уряд не має заборгованості за рішеннями Євросуду, - Бернацька

Мін'юст запровадив практику мирової угоди.

Цього року уряд не має заборгованості за рішеннями Євросуду, - Бернацька
Фото: Макс Требухов

Україна змістилася з першого місця за кількістю скарг до Євросуду з прав людини. Про це в інтерв'ю LB.ua заявила перша заступниця міністра юстиції Наталія Бернацька.

"Змінився фокус скарг з боку України. Раніше ЄСПЛ розглядав багато скарг щодо дітей війни, Чорнобиля, соціальних виплат тощо. Сьогодні дуже актуальним є питання, пов'язані з російською агресією. У ЄСПЛ надійшли скарги на невиплату пенсій в зоні АТО, щодо майна в зоні бойових дій і т. ін. Ця хвиля скарг «накриє» Україну через кілька років, коли Євросуд ухвалить відповідні рішення", - зазначила вона.

"Сьогодні Україна змістилася з першого місця за кількістю скарг. Не можу сказати, що це досягнення тільки українського уряду. Євросуд також не хоче розглядати системні справи. Нещодавно він направив Україні понад 10 тис. скарг для пошуку механізму відновлення порушених прав громадян", - додала Бернацька.

Йдеться про справу «Бурмич та інші проти України», яке об'єднує 10 тис. скарг щодо невиконання рішень національних судів. За словами Бернацької, зараз у парламенті дискутуються різні варіанти для задоволення цих скарг. Зокрема, розглядається можливість направити близько 300-500 млн грн, передбачених для виплат за рішеннями ЄСПЛ, в казначейство.

"Законодавство про гарантії держави щодо виконання рішень національних судів передбачає, що людина, щодо якої не виконано таке рішення, має право прийти в казначейство і отримати за таке порушення компенсацію. Проблема полягає в тому, що казначейство має досить мало коштів на такі витрати. Можна і по кілька років стояти в черзі. Тому ми плануємо направити частину коштів, передбачених для виплат за рішеннями ЄСПЛ, в казначейство. Йдеться про 300-500 млн грн. Сподіваюся, такий крок сприятиме виконанню цих рішень. Усі наші пропозиції об'єднані в проект закону, який ми напрацювали в спільній робочій групі з депутатами", - пояснила Бернацька.

"Україні потрібно зараз відкрито співпрацювати з Європейським судом, знаходити механізми згоди з тими, хто подає скарги, щоб мати позитивний імідж. Адже в ЄСПЛ надійшли міждержавні скарги щодо Росії. Саме вона зараз у лідерах за кількістю скарг про порушення прав людини", - сказала вона.

Заступниця міністра також зазначила, що під час перебування на посаді уповноваженого уряду у справах ЄСПЛ була впроваджена практика мирової угоди. "Краще відразу визнати порушення, ніж усе заперечувати, а потім платити в три-п'ять разів більшу компенсацію. За часів Януковича уряд якраз усе заперечував. А потім отримував шалені суми за порушення прав людей.

Євросуд пішов нам назустріч. Як результат, минулого року в нас залишилися кошти, виділені з бюджету на виплату компенсацій для виконання рішень ЄСПЛ. І цього року уряд не має заборгованості за рішеннями Євросуду", - сказала Бернацька.

Нагадаємо, у 2017 році Європейський суд з прав людини виніс 82 судові рішення щодо України, в яких було зафіксовано хоча б одне порушення. В результаті Україна увійшла в трійку країн, щодо яких суд виніс найбільше таких рішень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram