ГоловнаПолітика

Лавринович: прокурор повинен був закрити кримінальну справу стосовно мене і вибачитися

"Що буде далі, чесно, взагалі складно прогнозувати".

Лавринович: прокурор повинен був закрити кримінальну справу стосовно мене і вибачитися
Фото: Макс Левин

Колишній міністр юстиції Олександр Лавринович відкидає звинувачення Генеральної прокуратури в діях, спрямованих на захоплення державної влади в 2010 році.

Про це він сказав у коментарі LB.ua.

"Що стосується моїх очікувань, то в українських реаліях складно прогнозувати рішення суду. Я звертаю увагу на відсутність здорового глузду в цій справі... Мені незрозуміло, чому справу цього разу відправили до Печерського, а не Шевченківського суду, адже я працював саме в Шевченківському районі. Можливо, у них є якісь інші наміри щодо мене. Мені складно прогнозувати: чи буде суд взагалі приймати до розгляду цю справу. А якщо суд піде на це, тоді точно складно буде говорити про неупередженість і неполітизованість справи", - заявив він.

Лавринович також прокоментував можливість узяття його під варту в рамках передачі справи в суд.

"Якщо мене захочуть взяти під варту, це взагалі означатиме відключення мізків у них. Адже немає жодного пункту в цій справі, який був би доведений. Якщо вони захочуть знову повторити і взяти мене під варту, це буде рішення камікадзе. І це означатиме, що в них суїцидальний синдром, адже рано чи пізно за такі дії і рішення доведеться відповідати", - вважає він.

Колишній голова Мін'юсту вважає, що після минулорічного рішення Апеляційного суду Києва "прокурор був зобов'язаний закрити кримінальну справу стосовно мене і сказати щонайменше «вибачте»".

"Але оскільки в нас трохи інша країна, після рішення апеляційного суду вони звернулися за роз'ясненнями до суду. Це було смішне видовище ... А що буде далі, чесно, взагалі складно прогнозувати", - сказав він.

Він додав, що в 108 томах справи "тільки десяток сторінок присвячені мені, тому мені складно уявити, що вони ще готові придумати".

Нагадаємо, Управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури передало до суду обвинувальний акт проти Лавриновича за ч.1 ст.109 Кримінального кодексу - захоплення державної влади.

Справа стосується так званого конституційного перевороту 2010 року, коли в дію було введено Конституцію в редакції 1996 року, що надала президентові більше повноважень. За версією слідства, Лавринович у період липня-жовтня 2010 року здійснив дії, спрямовані на захоплення державної влади Віктором Януковичем, у тому числі вживаючи заходів щодо зміни Конституції України, що призвело до розширення повноважень президента України в незаконний спосіб.

Лавринович також є обвинувачуваним в іншій справі - в зв'язку з закупівлею Мін'юстом послуг американської юридичної фірми для збору доказів проти Юлії Тимошенко. Ця справа стосовно Лавриновича перебуває на розгляді суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram