ГоловнаПолітика

Київрада має намір розірвати договір про будівництво ТРЦ на Поштовій площі

Рішення прийнято в першому читанні.

Київрада має намір розірвати договір про будівництво ТРЦ на Поштовій площі
Фото: Макс Требухов

Київська міська рада має намір розірвати договір з інвестором будівництва підземного торгово-розважального центру на Поштовій площі.

Відповідний проект було прийнято в четвер, 19 квітня, в першому читанні. Його підтримали 97 київських депутатів.

Договір з інвестором передбачав будівництво на земельній ділянці, обмеженій вул. Набережно-Хрещатицькою, Набережним шосе і Боричевим током, де було виявлено залишки будівель міста XI-XII століть.

Після прийняття земділянки в комунальну власність планують укласти договір з Інститутом археології про продовження розкопок.

Також проект передбачає міжнародний конкурс на будівництво на цьому місці "Музею археології на Подолі".

Нагадаємо, в 2013 році на Поштовій площі почалася підготовка до будівництва торгового центру. Потім, згідно з українським законодавством, на цій території були проведені розкопки, під час яких археологи виявили під площею унікальні артефакти часів Київської Русі - князівські печатки, монети, персні, дерев'яні палі, кулі та підвіски. При цьому будівництво ТЦ так і не зупинилося.

У листопаді 2017 року Комітет Ради рекомендував призупинити будівництво ТЦ на Поштовій площі. У грудні комісія Київради з питань власності одностайно підтримала рішення про створення музею. Зазначалося, що для того, щоб створити музей, необхідно припинити договір з інвестором будівництва підземного ТРЦ, а потім - прийняти об'єкт незавершеного будівництва в комунальну власність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram