ГоловнаПолітика

Тарута розповів, як захистити культурну спадщину України Актуально

"Держава, на жаль, ставиться до культури, як до чогось вторинного".

Тарута розповів, як захистити культурну спадщину України
Фото: Макс Левин

Лідер партії "Основа" Сергій Тарута на парламентських слуханнях "Стан, проблеми та перспективи охорони культурної спадщини в Україні" представив свій план переходу України до економіки знань. Про це повідомляє прес-служба політика. Виступ нардепа на слуханнях ґрунтувався на Доктрині "Україна 2030", пише РБК-Україна.

Доктрина, розроблена з ініціативи Тарути, передбачає відродження української промисловості і бурхливе економічне зростання, але це завдання означене як короткострокове, тактичне. Стратегічно до 2030 року Україна повинна перейти до економіки знань через розвиток людського потенціалу. Розвивати наших людей, давати їм знання, на думку нардепа, можливо тільки через культуру.

"У нас держава, на жаль, ставиться до культури, як до чогось вторинного, фінансує за залишковим принципом. Насправді ж саме культура - основа майбутнього процвітання нашої країни", - зазначив у своєму виступі політик.

Тарута висловив побоювання у зв'язку зі збереженням культурної спадщини України. Їй загрожує і внутрішня небезпека - розграбування, руйнування культурних пам'яток заради безсистемного будівництва. Це - шлях корупції, коли чиновник дає дозвіл на забудову або на нове сільськогосподарське угіддя, не враховуючи, що в цьому місці розташована унікальна стара будівля чи інший історичний об'єкт, розповів нардеп.

Друга загроза - на його думку, зовнішня. В результаті окупації Криму і Донбасу ми втратили безліч унікальних об'єктів культури. І там, на окупованих територіях, розграбовують унікальні колекції музеїв, руйнуються унікальні будівлі, зазначив політик.

Для захисту спадщини лідер "Основи" пропонує як першорядний крок провести "глобальний переоблік" нашої культурної спадщини. Причому на основі найсучасніших технологій - біг дата і блокчейн. Ці технології припинять будь-яку можливість корупції. Усе буде "дигіталізовано", враховано, внесено в загальну базу даних, інтегровану зі світовою базою даних. І якщо завтра якийсь чиновник десь у Житомирі дозволить зруйнувати унікальний об'єкт заради нового будівництва - про це вся Україна дізнається того самого дня. І не тільки Україна - а й увесь світ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram