ГоловнаПолітика

Рада підтримала звернення до Варфоломія про автокефалію для України

"Цей довгоочікуваний документ стане торжеством Православ'я".

Фото: Прес-служба президента

Верховна Рада в четвер, 19 квітня, прийняла 268 голосами проект постанови №8284 на підтримку звернення президента України до константинопольського патріарха Варфоломія про надання автокефалії православній церкві в Україні.

"Як глава держави Україна, що представляє її громадян - в тому числі і тих, які належать до української православної громади, які завдяки Хрещенню, отриманого від Константинопольської Матері-Церкви 1030 років тому, сповідують православну християнську віру, прошу Вас надати томос про автокефалію православній церкві в Україні. Цей довгоочікуваний документ стане не тільки торжеством Православ'я, а й актом глибокої історичної справедливості, тому що саме з Царгорода пролилося на нашу благословенну землю світло християнської віри", - йдеться у зверненні Петра Порошенка.

Президент України пише, що тільки Варфоломій має канонічне право і законну владу вирішувати такого типу питання і на нього "вся наша нація дивиться з благоговінням і надією".

Депутати, ухвалюючи постанову, підтримали це звернення.

У пояснювальній записці згадується, що 16 червня 2016 року Верховна Рада вже скеровувала звернення до вселенського патріарха Варфоломія I з проханням надати автокефалію Українській православній церкві. Зокрема, Рада попросила Варфоломія видати томос (указ) про автокефалію Православної церкви в Україні.

Однак за минулі два роки прагнення до створення єдиної помісної церкви в Україні значно зросло.

"Роль Московського патріархату все все частіше має характер пропаганди анексії Криму та підтримки збройного втручання Росії на сході нашої країни. За таких умов українське суспільство демонструє ще більшу підтримку об'єднання православної церкви і визнання її автокефалії", - йдеться в документі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram