ГоловнаПолітика

Порошенко: єдина помісна церква - питання не релігії, а геополітики

"Залишатися осторонь - означало б підтримати статус-кво, який вигідний Москві".

Порошенко: єдина помісна церква - питання не релігії, а геополітики
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко заявил, що створення єдиної помісної православної церкви в Україні - це питання не релігії, а геополітики, інструмент боротьби в гібридній війні з Росією.

Про це він сказав, виступаючи у Верховній Раді.

За його словами, незалежна церква - обов'язковий атрибут незалежної держави.

"Усі помісні церкви нового і новітнього часу були визнані тільки шляхом активного залучення держави до цього процесу. Такими є традиції і вимога вселенського патріаршого престолу. Автокефалію надають не стільки конкретній церкви, скільки країні. Тому для нас, для мене як президента, для вас, шановні депутати, залишатися осторонь - означало б підтримати статус-кво, який вигідний Москві", - сказав Порошенко.

На його думку, отримання автокефалії для православної церкви забезпечить остаточну незалежність України від Росії.

"Тут не тільки релігія, тут геополітика. Для мене справа затвердження незалежної помісної церкви - такої ж ваги, як безвіз, Угода про асоціацію, як наша спільна боротьба за членство в Євросоюзі, за членство в НАТО. Це питання національної безпеки і оборони в цій гібридній війні. Тому що Кремль розглядає Російську церкву як один з основних інструментів впливу на Україну", - сказав він.

Він заперечує, що участь держави в створенні єдиної помісної церкви буде порушувати конституційний принцип свободи совісті, оскільки вона не буде державною. За його словами, УПЦ Московського патріархату ніхто забороняти не збирається.

"Усі віруючі зможуть вільно вибирати як конкретний храм, так і церковну юрисдикцію. Хто захоче залишитися в церкві, яка збереже єдність з Російською православною церквою, зберігають за собою це право", - наголосив Порошенко.

Нагадаємо, 17 квітня на зустрічі з лідерами фракцій Верховної Ради президент Петро Порошенко повідомив, що УПЦ КП і УАПЦ підписали звернення до Константинопольського патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію нової помісної православної церкви України.

УПЦ Московського патріархату в цьому процесі участі не бере.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram