ГоловнаПолітика

Україну в ЄСПЛ представлятиме адвокат сім'ї Литвиненка

Послуги Бена Еммерсона обійшлися в 140 тис. євро.

Україну в ЄСПЛ представлятиме адвокат сім'ї Литвиненка
Фото: nytimes.com

Україна за 140 тис. євро найняла англійського юриста Бена Еммерсона для представництва в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) у справах проти Росії. Він відомий як адвокат сім'ї убитого російського розвідника Олександра Литвиненка.

Про це в інтерв'ю агентству "Українські новини" сказав заступник міністра юстиції, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

"У 2017 році ми взяли в команду англійського барристера Бена Еммерсона, королівського адвоката. Він фахівець саме в питаннях порушення прав людини під час збройних конфліктів", - сказав він. За послуги Еммерсона і його помічника Україна заплатила 140 тис. євро.

Ліщина зазначив, що цей юрист представляв інтереси родини Литвиненка, а зараз представляє в ЄСПЛ Грузію у справі проти Росії. Крім того, він був суддею міжнародних кримінальних трибуналів з питань Руанди та Югославії, представляв Хорватію у справі проти Сербії в Міжнародному суді справедливості, представляв у ЄСПЛ Кіпр у справі проти Туреччини.

Мін'юст має намір просити Еммерсона в поточному році також узяти участь у новій процедурі з залучення юридичних радників.

Уповноважений з ЄСПЛ наголосив, що англійський юрист допомагав Мін'юсту в формуванні правової позиції, а також в аналізі позиції Росії і визначенні подальшої стратегії захисту України.

Нагадаємо, Литвиненко помер 23 листопада 2006 року. Спершу медики припускали, що його отруїли високотоксичною отрутою талієм, проте пізніше з'ясувалося, що смерть наступила в зв'язку з отруєнням радіоактивним полонієм-210. За версією Скотланд-Ярду, його Литвиненкові підсипав у чай депутат Держдуми від ЛДПР Андрій Луговий (колишній колега Литвиненка по ФСБ) і бізнесмен Дмитро Ковтун, який у минулому був співробітником ГРУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram