ГоловнаПолітика

Порошенко обговорив з головами православних церков автокефалію для України

УПЦ КП і УАПЦ підтримують звернення, УПЦ МП - ні.

Президент Петро Порошенко в середу зустрівся з головами трьох українських православних церков у зв'язку з наміром звернутися до константинопольського патріарха Варфоломія з приводу томосу про автокефалію для України.

Про це йдеться на сайті голови держави.

Українська православна церква Київського патріархату й Українська автокефальна православна церква підтримали це звернення.

"Я думаю, дуже багато років мільйони українців мріяли про те, щоб Господь послав нам нашу об'єднану православну помісну церкву. Деякі втратили надію, деякі продовжували вірити. І Божа допомога дозволяє мені зараз стверджувати, що ми близькі до отримання томосу на автокефальну помісну церкву як ніколи", - заявив глава УПЦ КП патріарх Філарет.

Предстоятель УАПЦ митрополит Макарій також підтримав звернення. "Якщо людина прагне і працює, старається, Бог милосердний нам допомагає. Я вам дуже вдячний", - сказав він Порошенкові.

У той самий час з повідомлення прес-служби президента стає зрозуміло, що предстоятель УПЦ Московського патріархату митрополит Онуфрій це звернення не підтримав.

"Відбулася багатогодинна бесіда про долю України, про долю української церкви. Його святість висловив турботу про всіх громадян України, підтримку нашій країні у відбитті агресії в дуже непрості часи, коли Україна втрачає кращих своїх синів і дочок", - повідомив Порошенко.

Президент України і предстоятель УПЦ МП обмінялися думками щодо активізації міжконфесійного діалогу в Україні.

Нагадаємо, що 17 квітня на зустрічі з лідерами фракцій Верховної Ради президент Петро Порошенко повідомив, що УПЦ КП і УАПЦ підписали звернення до Константинопольського патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію новій помісній православній церкві України.

Він вважає, що це питання можуть розглянути на найближчому соборі Константинопольської церкви.

19 квітня Верховна Рада голосуватиме за підтримку звернення до Варфоломія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram