ГоловнаПолітика

Пашинський пригрозив ЗМІ кримінальною відповідальністю за фейки про сферу нацбезпеки

Розробку законопроекту доручили комітету з питань свободи слова.

Пашинський пригрозив ЗМІ кримінальною відповідальністю за фейки про сферу нацбезпеки
Фото: Анна Стешенко

У Верховній Раді почнуть підготовку законопроекту про кримінальну відповідальність для журналістів за неправдиву інформацію, яка підриває національну безпеку і оборону.

Про це на засіданні комітету ВР з питань національної безпеки і оборони заявив його голова, народний депутат фракції "Народний фронт" Сергій Пашинський, передає кореспондент LB.ua.

"Я прошу членів нашого комітету спільно з комітетом з питань свободи слова та інформації напрацювати і підготувати зміни до законодавства, щоб передбачити відповідальність, у тому числі кримінальну, за поширення свідомо неправдивої інформації зі сфери нацбезпеки і оборони", - заявив він.

Пашинський доручив секретарю комітету Івану Виннику розпочати таку роботу з підготовки змін до закону.

Також голова комітету вважає, що в законодавство слід внести зміни про "продовження термінів відповідальності за розкрадання коштів, що виділяються на оборону".

Нагадаємо, що заява Пашинського пов'язана з нещодавньою публікацією журналу "Новое время".

У квітневому номері журналу вийшла стаття, де була описана схема закупівлі Житомирським бронетанковим заводом (ЖБЗ) у Польщі в компанії Wtórplast списаних з озброєння розібраних радянських БМП-1 1980-х років випуску. Польська компанія купувала їх у чеської Excalibur Army по €20-25 тис. за одиницю, після чого розбирала БМП, відокремлюючи вежі від шасі. Потім ЖБЗ, який входить у держконцерн "Укроборонпром", ввозив частини БМП в Україну окремо, написало видання. За його інформацією, кожна вежа оцінювалася в $66 тис., а кожне шасі - в $99 тис. Раніше розібрані частини на заводі знову з'єднували. Вартість цих робіт становила ще $40 тис. за одиницю.

У результаті БМП вартістю €20 тис. обходилася українському оборонному бюджету в $205 тис., йдеться в матеріалі. Відзначають, що в 2017 році Міноборони України купило 200 таких бойових машин, заплативши за них $41 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram