ГоловнаПолітика

Польська компанія готує позов проти журналу "Новое время" за публікацію про БМП

Суму позову оцінюють у 1-1,5 млн євро.

Польська компанія готує позов проти журналу "Новое время" за публікацію про БМП
Иллюстрация с первой страницы апрельского номера "Нового времени"
Фото: nv.ua

Журналу "Новое время" загрожує позов на 1-1,5 млн євро за статтю про корупцію під час закупівлі БМП.

Про це на засіданні комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки і оборони заявив адвокат польської компанії Wtórplast Олексій Шевчук, передає кореспондент LB.ua.

Адвокат зазначив, що вже запущено експертизи для початку судового процесу проти "Нового времени" про відшкодування збитку за заподіяння репутаційних втрат у зв'язку з появою статті.

"Українське видання вперше завдало шкоди міжнародній компанії... Створено ризики втрати ліцензії для компанії і постачання зброї не тільки в Україну, а й у Казахстан та інші країни", - заявив він.

Шевчук додав, що збиток, заподіяний Wtórplast, оцінюється в не менш ніж 1-1,5 млн євро.

Нагадаємо, у квітневому номері журналу "Новое время" вийшла стаття, де була описана схема закупівлі Житомирським бронетанковим заводом (ЖБЗ) у Польщі у компанії Wtórplast списаних з озброєння розібраних радянських БМП-1 1980-х років випуску. Польська компанія купувала їх у чеської Excalibur Army по €20-25 тис. за одиницю, після чого розбирала БМП, відокремлюючи вежі від шасі. Потім ЖБЗ, який входить у держконцерн "Укроборонпром", ввозив частини БМП в Україну окремо, написало видання. За його інформацією, кожна вежа оцінювалася в $66 тис., а кожне шасі - в $99 тис. Раніше розібрані частини на заводі знову з'єднували. Вартість цих робіт становила ще $40 тис. за одиницю.

У результаті БМП вартістю €20 тис. обходилася українському оборонному бюджету в $205 тис., йдеться в матеріалі. Зазначають, що у 2017 році Міноборони України купило 200 таких бойових машин, заплативши за них $41 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram