ГоловнаПолітика

"Смерть стає бажаною", - ув'язнений у Росії українець Клих

"Я вимагаю переведення до іншого закладу ФСВП - з цією метою відмовляюся від сніданку й обіду".

"Смерть стає бажаною", - ув'язнений у Росії українець Клих
Фото: фейсбук/Tatiana Shchur

Український політв'язень Станіслав Клих, якого російський суд засудив до 20 років колонії за звинуваченням в участі в Чеченській війні, надіслав лист до російської "Новой газеты".

У листі з Верхньоуральської колонії спецкору Павлу Канигіну Станіслав Клих розповідає про тюремне життя і каже, що відмовляється від їжі, вимагаючи переведення до іншого закладу ФСВП.

"Я вимагаю переведення до іншого закладу ФСВП - з цією метою відмовляюся від сніданку й обіду, можу сказати, що тутешню їжу, на відміну від тієї, що була в грозненському СІЗО, їсти неможливо - вона гидка", - йдеться в листі.

"Хочеться заснути й не прокинутися, смерть стає бажаною", - зазначив українець.

Клих розповів, що в колонії йому дозволяють дивитися телевізор і читати книжки, але він не має жодної можливості користуватися інтернетом.

Також Клих скаржиться на бездіяльність української влади, яка не докладає потрібних, на його думку, зусиль для звільнення своїх громадян.

"З приводу того, що робить українська влада для мого обміну чи звільнення, скажу, що не знаю всієї картини того, що відбувається, оскільки не маю доступу до інформації. Уже другий рік (навіть третій!) отримую привітання з Новим роком від президента Порошенка й міністра Клімкіна...

Майже цілий рік з моменту затримання консули "не знали" про моє місцезнаходження, і тільки після прибуття в грозненський СІЗО стали мене відвідувати. Як я можу бути задоволений з їхніх "зусиль", якщо я досі не вдома?", - написав він.

Клих просить не вважати його політв'язнем, пояснюючи це, зокрема тим, що в момент в'їзду в РФ він "досить лояльно (аполітично) ставився до керівництва Російської Федерації та російської політичної системи, чого не скажеш про мої нинішні уявлення".

Нагадаємо, 26 травня 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха до до 22,5 років і 20 років в'язниці відповідно у справі про участь у бойових діях проти федеральних військ під час першої чеченської кампанії. Карпюк був заарештований у березні 2014 року, Клих - у серпні 2014-го. У листопаді минулого року повідомлялося, що стан здоров'я Клиха різко погіршився, він був у комі шість днів.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram