ГоловнаПолітика

До 30 вересня Україна повинна визначитися щодо Великого договору з РФ

Його дія автоматично продовжується кожні 10 років за відсутності заперечень сторін.

До 30 вересня Україна повинна визначитися щодо Великого договору з РФ
Фото: volyanarodu.com.ua

Україна до 30 вересня 2018 року має визначитися щодо того, чи продовжувати дію Договору про дружбу з Росією на наступні 10 років, згідно зі статтею 40 цього документа.

Про це йдеться в статті для "Дзеркала тижня", яку написали заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль і радник міністра закордонних справ Тарас Качка.

"Якщо ми погодимося на продовження дії положень про незастосування сили, чи означає це, що ми згодні з невжиттям сили, яке включає обстріл "Градами" житлових масивів Маріуполя? Якщо ми погодимося на продовження положення про непорушність кордонів - ми згодні з тим, що РФ перешкоджає контролювати сотні кілометрів кордону? Якщо ми згодні на продовження дії положення про повагу територіальної цілісності, то згодні з окупацією Криму та Донбасу? ", - йдеться в статті.

На думку авторів статті, Договір про дружбу свого часу виконав свою місію, але тепер він вичерпав себе у всіх можливих сенсах.

"Головне - він так і не змусив Росію змінити своє ставлення до нас. Зате українці змогли за цей період усвідомити себе, завоювати свою незалежність. За цих обставин договір, переговори щодо якого розпочалися ще 1992 року, втрачає політичний і символічний сенс", - йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Росією і Україною був підписаний 31 травня 1997 року. У ньому закріплюється принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємного зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

Раніше представники українського МЗС заявили, що Договір про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і РФ не денонсують, оскільки він є доказом у судах проти Росії.

Однак у березні цього року Ірина Геращенко спрогнозувала заяву про припинення договору про дружбу з РФ.

Пізніше президент Петро Порошенко заявив про намір внести у Верховну Раду проект закону про негайне одностороннє припинення положень договору про дружбу, співпрацю і партнерство між Україною і Росією в частині, де дія цього договору не сумісна з національними інтересами держави і реалізацією права на самооборону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram