ГоловнаПолітика

Більшість українців вважають Сталіна жорстоким тираном

Ставлення до Сталіна в Україні погіршується.

Більшість українців вважають Сталіна жорстоким тираном
Фото: Макс Левин

77% українців вважають, що Йосип Сталін був жорстоким тираном, винуватим у знищенні мільйонів людей. Але в той самий час близько 14% населення ставляться до нього позитивно.

Про це свідчить дослідження Київського міжнародного інституту соціології.

Соціологи встановили, що 42% українців негативно ставляться до Сталіна (вороже, зі страхом або з ненавистю), 30% байдуже, і 14% - позитивно (з повагою, симпатією чи захопленням).

77% згодні з тим, що "Сталін - жорстокий, нелюдський тиран, винний у знищенні мільйонів невинних людей", 23% населення вважають, що "наш народ ніколи не зможе обійтися без керівника такого типу, як Сталін, який прийде і наведе лад", 28% згодні з тим, що "Сталін - мудрий керівник, який привів СРСР до могутності та процвітання".

У КМІС констатували, що порівняно з 2012 і 2016 роками позитивне ставлення до Сталіна в Україні зменшилося.

КМІС провів всеукраїнське опитування громадської думки 5-21 лютого 2018 року. Методом особистого інтерв'ю опитано 2043 респондентів, які мешкають у 110 населених пунктах усіх областей України (крім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України віком від 18 років. У Луганській і Донецькій областях опитування проводили тільки на територіях, контрольованих Україною.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0.95 і за дизайн-ефекту 1,5) не перевищує 3,3% для показників, близьких до 50%, 2,8% - для показників, близьких до 25%, 2,0% - для показників, близьких до 10%, 1,4% - для показників, близьких до 5%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram