ГоловнаПолітика

КС наступного тижня приступить до законопроектів про зняття депутатської недоторканності

Першим розглянуть депутатський законопроект №6773.

КС наступного тижня приступить до законопроектів про зняття депутатської недоторканності
Фото: Макс Требухов

Конституційний Суд України наступного тижня приступить до розгляду законопроектів про зняття депутатської недоторканності.

Згідно з порядком денним суду, депутатський законопроект №6773 розглядатимуть 11 квітня в формі письмового провадження, а 12 квітня суд має намір обговорити питання про форму розгляду справи президентського законопроекту №7203.

Розгляд законопроекту в Конституційному Суді є необхідним кроком для внесення змін до Конституції.

У 2015 році Рада вже направляла законопроект (№1776) про скасування депутатської недоторканності до Конституційного Суду і навіть отримала позитивний висновок через чотири місяці. Але цей законопроект не може бути винесено на розгляд, оскільки виникла юридична колізія в зв'язку з тим, що питання про недоторканність суддів, яке також було включено в його зміст, було вирішене під час судової реформи. Відповідно, виникла необхідність у новому законопроекті про зміни до Конституції в частині скасування депутатської недоторканності.

17 жовтня 2017 року біля Верховної Ради почався мітинг за політичну реформу, однією з вимог якої є зняття недоторканності з депутатів. Ще дві вимоги - це створення антикорупційного суду і реформа виборчого законодавства.

У зв'язку з цим 19 жовтня 2017 року парламент проголосував за направлення до КС нових законопроектів про зняття депутатської недоторканності.

Законопроекти про створення антикорупційного суду і реформи виборчого законодавства також прийняті в першому читанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram