ГоловнаПолітика

СБУ: теракт біля "Еспресо" організував оперативник Генштабу ЗС РФ

Метою теракту було вбити Мосійчука.

СБУ: теракт біля "Еспресо" організував оперативник Генштабу ЗС РФ
Фото: EPA/UPG

Служба безпеки України підозрює оперативного співробітника Головного управління Генерального штабу Збройних сил Росії в організації теракту біля телеканалу Espreso.TV у Києві, який стався в жовтні 2017 року.

Про це повідомив на брифінгу в четвер заступник голови СБУ Віктор Кононенко.

Його ім'я поки що не встановлено, але відомі виконавці. Це уродженець Азербайджану Олександр Феліксович Григорян, 1974 р.н., уродженець Волині Ігор Миколайович Лисак, 1980 р.н., а також Михайло Анатолійович М'ятних, 1981 р.н. Двоє з них переховуються на території Росії, а М'ятних заарештований за ч.5 ст.27, ч.3 ст.258 (пособництво у вчиненні теракту), ч.1. ст.263 (незаконне зберігання вибухівки), ч.2 ст.263 (незаконне виготовлення вибухівки) Кримінального кодексу.

Григоряну і Лисаку повідомили про підозру заочно й оголосили в розшук. Їм інкримінують ті самі статті, що і М'ятних, а додатково - ще й ст.112 Кримінального кодексу (посягання на життя державного діяча).

"Організатор злочину - невстановлена особа чоловічої статі, представник Генерального штабу Збройних сил РФ, який прибув з РФ в Україну і перебував на території країни в період з 9 по 11 вересня 2017 року і з 10 по 13 жовтня 2017 року для організації знайомства Лисака з Григоряном і постановки завдання", - заявив він. Під час перебування в Україні російський військовий використовував паспорт громадянина РФ.

Під час розслідування СБУ було допитано 800 осіб, обстежено записи більш ніж 112 відеокамер, встановлених поблизу місця теракту, проаналізовано телефонні дзвінки 10 тисяч абонентів.

Слідство вважає, що метою теракту було вбивство депутата Ігоря Мосійчука.

Нагадаємо, ввечері 25 жовтня 2017 року в Києві на виході з офісу телеканалу "Еспресо" стався вибух, у результаті якого загинуло двоє і отримали поранення троє осіб, у тому числі Мосійчук і політолог Віталій Бала, яких одразу ж госпіталізували і прооперували. Загиблі - колишній співробітник МВС юрист Михайло Мормиль і охоронець нардепа Мосійчука Руслан Кушнір.

Вибух кваліфікували як теракт, а слідство доручили СБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram