ГоловнаПолітика

Україна повідомила Росії про готовність передати 23 ув'язнених в рамках обміну, - Геращенко

"Тепер ми очікуємо реакції і відповіді російської сторони на ці ініціативи".

Україна повідомила Росії про готовність передати 23 ув'язнених в рамках обміну, - Геращенко
Фото: censor.net.ua

На засіданні гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу українська сторона висловила про готовність передати РФ 23 росіян, засуджених за злочини проти суверенітету і територіальної цілісності України, а також за злочини, пов'язані з війною, в обмін на українських політв'язнів, яких утримують у в'язницях РФ.

Про це повідомила представник України в групі Ірина Геращенко у Фейсбуці.

"Тепер ми очікуємо реакції і відповіді російської сторони на ці ініціативи", - зазначила вона.

Геращенко також розповіла, що основними на сьогоднішньому засіданні були питання безпеки, щоденне порушення бойовиками "великоднього перемир'я" і новий етап визволення заручників.

"Звичайно, ми порушували питання звільнення бранців, які перебувають у в'язницях РФ і на окупованих територіях. Тут ми готові до найширшого здорового компромісу, виключаючи такі неприйнятні позиції, як звільнення "беркутівців" тощо", - зазначила представник гуманітарної підгрупи.

Обговорювалося також питання пошуку зниклих безвісти і створення механізму для активізації пошуку людей.

"На жаль, інша сторона - РФ і їхні сателіти - займає в цьому питанні деструктивну позицію і не погоджується на участь російських експертів і представників у такому механізмі, мовляв "нас там немає, РФ ні при чому, це внутрішній конфлікт" тощо. Мені шкода, що російська сторона наразі демонструє повне небажання займатися своїми зниклими громадянами, тому працюємо далі, щоб просунутися в цьому питанні", - підкреслила Геращенко.

Також порушувалися проблеми катувань і сексуальних злочинів у полоні.

"Ми категорично засуджуємо всі незаконні методи впливу на ув'язнених, і наполягаємо на доступі МКЧХ у в'язниці на окупованих територіях. Наступна зустріч в Мінську через два тижні. Дуже хочеться просунутися в питанні звільнення заручників", - додала Геращенко.

Також порушували питання реконструкції мосту в Станиці Луганській.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram