ГоловнаПолітика

МЗС: Україна не розриватиме договору про дружбу з Росією, але не продовжуватиме

З початку агресії Україна і Росія припинили або розірвали 44 договори.

МЗС: Україна не розриватиме договору про дружбу з Росією, але не продовжуватиме
Фото: neftegaz.ru

Міністерство закордонних справ України не планує розривати договір про дружбу з Росією, а просто не буде його продовжувати.

Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль, передає "Інтерфакс-Україна".

Вона також підкреслила, що з початку російської агресії Україна і Росія припинили дію або розірвали 44 договори.

"До 2014 року Україна і РФ уклали 451 міжнародний договір. Після початку збройної агресії ми почали інвентаризацію правової бази двосторонніх відносин з Росією... Станом на квітень 2018 року, за нашими даними, було виконано всі необхідні внутрішньодержавні процедури і прийнято рішення про призупинення або зупинення дії одного міждержавного договору, 25 міжурядових договорів (20 - з ініціативи України, 5 - Росії), 18 міжвідомчих договорів", - сказала Зеркаль на засіданні комітету Верховної Ради із закордонних справ.

Заступниця міністра зазначила, що було докладено всіх зусиль для зменшення кількості угод, у продовженні яких Україна не зацікавлена.

Зеркаль також додала, що позиція МЗС щодо договору про дружбу, партнерство і співробітництво з РФ полягає в недоцільності продовження такого договору.

"Ми не виступаємо за розрив такого договору, ми виступаємо за те, щоб не продовжувати дію цього договору на наступні 10 років, оскільки змінилися обставини відносин України і РФ. Ці обставини вимагають нових підходів до договірної основи", - пояснила Зеркаль.

Нагадаємо, Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і РФ був підписаний 31 травня 1997 року строком на 10 років і з автоматичним продовженням на наступні десятирічні періоди за відсутності заперечень сторін. У ньому закріплюється принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності наявних кордонів, поваги до територіальної цілісності та взаємних зобов'язань не використовувати свою територію на шкоду безпеці одне одного.

Згідно зі ст. 40 договору, його дія автоматично продовжується на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить іншій стороні про своє бажання припинити його дію шляхом письмового повідомлення не менш ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду.

У 2016 році представники МЗС говорили, що цей договір не денонсують, оскільки він є доказом у судах проти Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram