ГоловнаПолітика

Комітет Пашинського схвалив законопроект про нацбезпеку

Парламент розгляне президентський законопроект уже 5 квітня.

Комітет Пашинського схвалив законопроект про нацбезпеку
Фото: Макс Требухов

Комітет з питань національної безпеки і оборони рекомендував Верховній Раді прийняти президентський законопроект "Про національну безпеку" за основу зі внесенням поправок до другого читання. Відповідну постанову депутати прийняли на засіданні комітету в середу, передає кореспондент LB.ua.

За таке рішення проголосували 8 членів комітету.

Утримався від голосування депутат Андрій Левус ("Народний Фронт"), а також депутати від фракції "Самопоміч" Тарас Пастух і Семен Семенченко.

Пастух пояснив, що фракція "Самопоміч", депутати якої є авторами альтернативного законопроекту, сподівалася, що його об'єднають із президентським уже до першого читання. Але оскільки їх не об'єднали, "Самопоміч" може не дати голосів за президентський законопроект. На думку Пастуха, в президентському законопроекті не враховано багатьох важливих норм і не врегульовано неконституційні положення, такі як положення про підзвітність Кабінету Міністрів президентові (згідно з Конституцією, Кабмін звітує парламенту).

Два тижні тому в комітеті планували прийняти постанову, якою такі неконституційні положення прибрали б уже до першого читання. Також планувалося в текст президента "перенести" частину норм із законопроекту "Самопомочі". Однак зробити це не вдалося через відсутність кворуму. На засідання тоді не прийшли депутати від БПП Ірина Фриз і Артур Герасимов.

Нагадаємо, експерти НАТО і ЄС розкритикували деякі норми президентського законопроекту - зокрема, західні партнери зазначили, що законопроект не передбачає парламентського контролю над СБУ, що є однією з фундаментальних вимог НАТО.

На сьогоднішньому засіданні комітету голова комітету Сергій Пашинський запропонував викинути з президентського законопроекту пункт, який передбачає нове визначення статусу СБУ і парламентський контроль за його діяльністю. За словами Пашинського, цю норму внесе з голосу завтра секретар РНБО Олександр Турчинов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram