ГоловнаПолітика

Комітет Ради підтримав нові законопроекти про е-декларації для антикорупціонерів

Депутати знову спробують скасувати декларування громадськими активістами.

Комітет Ради підтримав нові законопроекти про е-декларації для антикорупціонерів
Фото: Тереза Лащук

Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції рекомендує парламенту прийняти за основу два законопроекти про скасування електронного декларування для антикорупційних організацій.

Відповідне рішення прийнято на засіданні комітету в середу.

Йдеться про законопроект №8209, який передбачає скасування е-декларування для громадських активістів, осіб, які отримують грошові кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм допомоги в сфері запобігання, протидії корупції, а також скасування відповідальності за неподання декларацій.

Комітет також рекомендував Раді прийняти за основу альтернативний законопроект №8209-1, яким, окрім того, передбачено скасування е-декларування для іноземців, які входять до складу наглядових рад державних компаній.

Нагадаємо, 3 квітня Верховна Рада провалила законопроекти №6271 і №6674, які стосувалися цього ж питання. Таким чином, незважаючи на численні заклики Заходу, чинними залишилися норми закону, за якими громадські активісти з 1 квітня виявилися в одних умовах з політиками і чиновниками. Тобто під загрозою кримінального переслідування в разі невідповідності доходів способу життя.

Скандальна поправка була внесена в Закон України "Про запобігання корупції" ще рік тому. Тоді нардепи звільнили від декларування деякі категорії військовослужбовців, але зобов'язали представників громадських організацій, фізичних осіб, які здійснюють діяльність, пов'язану із запобіганням і протидією корупції, подавати декларації про доходи нарівні з чиновниками і депутатами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram