ГоловнаПолітика

Саакашвілі програв останній суд в Україні щодо статусу біженця

Політик має намір подати скаргу до Європейського суду з прав людини.

Саакашвілі програв останній суд в Україні щодо статусу біженця
Михаил Саакашвили
Фото: EPA/UPG

Касаційний адміністративний суд Верховного суду України не задовольнив скаргу адвокатів екс-президента Грузії, лідера партії "Рух нових сил" Михайла Саакашвілі на рішення судів першої та апеляційної інстанції, які відмовили в задоволенні позову політика з питання надання йому статусу особи, яка потребує додаткового захисту.

Як повідомив агентство "Інтерфакс-Україна" адвокат Руслан Чорнолуцький, відповідну постанову було винесено Касаційним адмінсудом 28 березня.

Касацію було подано захистом Саакашвілі 6 лютого. У ній адвокати оскаржили рішення Окружного адміністративного суду Києва та Київського апеляційного адміністративного суду, які відмовилися визнавати незаконним і скасовувати рішення Управління державної міграційної служби України в Київській області про відмову в наданні екс-президенту Грузії статусу особи, яка потребує додаткового захисту, після позбавлення його громадянства України.

Саакашвілі має намір відстоювати далі свої права в цьому питанні в Європейському суді з прав людини, заявив Чорнолуцький.

Нагадаємо, українське громадянство Саакашвілі було припинено влітку 2017 року. Це було зроблено на підставі того, що він подав недостовірну інформацію під час оформлення громадянства.

11 вересня представники Саакашвілі подали заяву від його імені про визнання особою, яка потребує додаткового захисту. Наприкінці жовтня Державна міграційна служба видала відмову в зв'язку з тим, що заяву подавали з порушенням пункту 8 частини 1 статті 1 (заява не встановленого зразка) та частини 1 статті 7 (заява подається особисто або через законного представника) Закону України "Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту".

Через кілька днів він знову подав заяву на отримання притулку, яку також було відхилено.

3 січня 2018 року Окружний адміністративний суд Києва визнав законною відмову Державної міграційної служби надати Саакашвілі статус біженця або особи, яка потребує додаткового захисту. 5 лютого це рішення підтвердив Київський апеляційний адміністративний суд.

Це рішення зняло перепони для видворення Саакашівлі. 12 лютого його затримали в ресторані "Сулугуні" в центрі Києва недалеко від офісу партії "Рух нових сил", після чого доставили в аеропорт "Бориспіль" і відправили літаком до Польщі. Зараз Саакашвілі перебуває в Нідерландах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram