ГоловнаПолітика

Рада відхилила закон про люстрацію в органах місцевого самоврядування

БПП відмовився голосувати за документ.

Рада відхилила закон про люстрацію в органах місцевого самоврядування
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада відмовилася ухвалити нову редакцію закону "Про службу в органах місцевого самоврядування", яка забороняє особам, які підпадають під дію закону про люстрацію, працювати в органах місцевого самоврядування.

Цей закон (проект закону №2489) вже був прийнятий парламентом у лютому минулого року, але президент Петро Порошенко його ветував і запропонував низку технічних правок.

У вівторок протягом розгляду документа заступник голови фракції "Блок Петра Порошенка" Олексій Гончаренко закликав Раду врахувати його правку, згідно з якою запроваджується конкурсний відбір заступників голів місцевих рад. Ця пропозиція не була підтримана (81 голос), у результаті БПП віддав за прийняття закону в цілому тільки 38 зі 135 голосів.

У підсумку за прийняття документа в цілому проголосували 133 депутати, а за повернення на доопрацювання в комітет - 190 депутатів. Закон вважається відхиленим.

Документ забороняв особам, які підпадають під дію закону "Про очищення влади", працювати в органах місцевого самоврядування. Також працювати в органах місцевого самоврядування не могли б особи, які не пройшли спеціальну перевірку.

Вводився конкурсний відбір службовців місцевого самоврядування. Крім того, вводилися три категорії посад службовців місцевого самоврядування: I категорія - керуючі справами виконавчого комітету місцевих рад; II категорія - керівники структурних підрозділів апарату місцевих рад; III категорія - інші посади.

Службовці I категорії не мали б права бути членами політичних партій.

Службовці всіх категорій не могли б брати участь у передвиборній агітації, якщо тільки вони не є кандидатами в президенти, у депутати Ради або місцевих рад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram