ГоловнаПолітика

Плівки Ситника, голос Холодницького: крайня битва САП і НАБУ

4 квітня у Верховній Раді України зі звітами виступили голова САП Назар Холодницький та директор НАБУ Артем Ситник. Приводом «виклику на килим» став конфлікт очільниками НАБУ і САП, який загострився після того, як виявилося, що в акваріумі у кабінеті Назара Холодницького окрім рибок «плавав» жучок. Виявилось, що прослуховували антикорупційного прокурора його соратники-колеги з ГПУ та НАБУ. Сьогодні НАБУ оприлюднило записи з кабінету очільника САП, звинувативши його у покриванні корупційних схем нардепів та політиків. Парламент, а з ним і журналісти LB.ua спробували розібратися у конфлікті головних антикорупціонерів країни.

Фото: Макс Требухов

Голос з акваріуму 

Оприлюднені НАБУ записи стосуються кількох епізодів. Згідно з ними, Назар Холодницький нібито «захищав» мера Одеси Геннадія Труханова у справі про завод «Краян» – а потім начебто наказав своєму заступнику Володимиру Кривенку не притягати до відповідальності Труханова.

Інший епізод стосується справи про спробу помічника лідера РПЛ Олега Ляшка дати хабар (квартиру у ЖК «Акварелі» у Вишневому) в. о. міністру охорони здоров’я Уляні Супрун. За версією слідства міський голова Вишневого Ілля Діков може бути причетний до вимагання від компанії «Акварелі Девелопмент Холдинг» квартири, яку помічник Ляшка начебто мав запропонувати Супрун.

Фото: kmu.gov.ua

Холодницький, за версією НАБУ, тиснув на прокурорів, які вели справу, та «зливав» інформацію про обшуки фігуранту справи – заступнику директора компанії «Акварелі Девелопмент Холдинг» Сергію Кафті. Також головний антикорупційний прокурор нібито намагався опосередковано – через свого заступника – впливати на рішення, що ухвалювала суддя (щодо ненадання детективам НАБУ дозволу на обшуки у будівельній компанії «Акварелі Девелопмент Холдинг»). 

Ще один епізод стосується кримінальних проваджень НАБУ у яких фігурує власник одного з найбільших агрохолдингів країни – UkrLandFarming – Олег Бахматюк. Холодницький начебто намагався переконати прокурора САП Максима Кравченка, який займається справами Бахматюка, щоб той припинив розслідування по UkrLandFarming. Коли прокурори на нараді вирішили продовжити розслідування, Холодницький передав справи слідчим Національної поліції.

Також НАБУ підозрює, що Холодницький допомагав уникнути відповідальності депутату від «Народного Фронту» Георгію Логвинському (НАБУ розслідує три кримінальні справи, у яких він фігурує). Холодницький нібито тиснув на старшого прокурора у справах Логвинського Сергія Козачину. Зокрема, заявляв, що не хоче сваритись із впливовим депутатом.

Окрім цього, Холодницький нібито гальмував слідство по голові НАЗК Наталії Корчак, «зливав» інформацію слідства голові «Transparentcy International» Ярославу Юрчишину, а також заявляв йому, що не збирається арештовувати Наталію Корчак. 

«Батл» в Раді 

Після оприлюднення записів з кабінету Холодницького та винесення сміття з антикорупційної «хати», на голів САП та НАБУ з нетерпінням чекали в Раді. Першим на трибуну в парламенті вийшов Холодницький. Без особливих емоцій та тривалими паузами він розповів про офіційні результати роботи САП. У вступному слові були тільки сухі цифри без згадки конфлікту з НАБУ.

Фото: Макс Требухов

І тільки в кінці головний антикорупційний прокурор обережно зазначив: «Багато хто хоче, щоб ці (антикорупційні) крісла змінили.., але процес боротьби з корупцією запущений. І він йде».

Спікер Андрій Парубій після такого короткого виступу був змушений збільшити час для запитань від народних депутатів.

Відразу ж на захист Холодницького кинулися нардепи «Народного фронту», які ще до звітів очільників НАБУ і САП, обіцяли в Раді захищати Холодницького. Позиція «НФ» зрозуміла: директор НАБУ звинуватив Холодницького в приховуванні корупційних схем нардепа «НФ» Георгія Логвинського.

«Фронтовик» Павло Пинзеник, заступник голови регламентного комітету, ставлячи питання, згадав, що Ситник, який обвинувачує Холодницького в незаконному «зливі» таємниці слідства, свого часу також оприлюднив інформацію слідства off the records.

Потім слово взяв нардеп БПП Сергій Лещенко, який зажадав від голови САП відповісти прямо: чи є справжніми плівки НАБУ і. відповідно, усі звинувачення НАБУ? 

Фото: Макс Требухов

Холодницький у відповідь заявив, що саме Сергія Лещенка він бачить наступним керівником САП і перейшов в активну оборону: «Сергію, я був проти, щоб якась аналітична довідка замінила провадження по вашій квартирі за 350 тисяч доларів. Я був проти, і не було внесено в ЕРДР. Але я вас інформую, що краще пізно, ніж ніколи. Це виробництво зареєстровано. Я чекаю від органів слідства, ніж воно закінчиться, тому що аналіз доходів і витрат не дозволяє вам придбати квартиру в центрі Києва». Депутати з «Народного фронту» і БПП оплесками супроводжували цю відповідь.

Що ж стосується автентичності оприлюднених записів НАБУ, то голова САП назвав їх «грою на публіку і нарізкою слів».

Естафету нападу взяв глава РПЛ Олег Ляшко, який почав звинувачувати Холодницького у всіх гріхах.

«Так в чому питання?, – продовжував тролінг Холодницький. – У мене, на відміну від вас, тільки квартира в Вишневому. Мені не вистачає маєтку в Козині і везіння у виграші лотерей!». Частина сесійної зали знову вибухнула оплесками.

Відбілювання САП

Кульмінацією захисту Холодницького став виступ Георгія Логвинського, який заявив, що дійсно не раз зустрічався з очільником САП. Але з однієї причини: передавав йому документи, в тому числі, за підписами і з результатами експертизи європейських інститутів у кримінальних провадженнях. Нібито ці документи передавалися також і в НАБУ, але там до сих пір і «з якихось причин мовчать» і не реагують.

Фото: Макс Требухов

У коментарі LB.ua один з лідерів фракції БПП Олександр Третьяков розповів, що Логвинський і Холодницький справді давно спілкуються.

«По-перше: я особисто проти відставки кого-небудь зараз. По-друге, що стосується звинувачень САП, то доказів, що Холодницький говорив з Трухановим, немає. Те, що він зустрічалися з Логвинського – так! Ну і що? Вони давні друзі, а Логвинський – відомий юрист, якого поважає вся країна. У тому, що глава САП говорить з народним депутатом або юристом, я не бачу в цьому нічого поганого. Тим більше, думаю, що і Ситник, і Луценко зустрічаються з депутатами. В цьому немає нічого поганого», – переконаний він.

Відповідь Ситника

Директор НАБУ Артем Ситник у виступі з парламентської трибуни відразу перейшов до суті, намагаючись запевнити всіх у відсутності конфронтації з САП.

«Ніякого конфлікту між НАБУ і САП немає! Є кримінальне провадження, передане в ГПУ, а також скарга до кваліфікаційної комісії. Тому не потрібно спекулювати», – заявив він під гул нардепів-фронтовиків. 

Фото: Макс Требухов

Артем Ситник ще раз звернувся до нардепів, попросивши не займатися «фіктивними конфліктами», а повернутися до конструктиву, наприклад, голосування за створення Антикорупційного суду.

«У залі зараз просто багато фігурантів розслідувань, які ми ведемо, вони будуть влаштовувати провокації зараз», – прокоментував він поведінку депутатів БПП, «НФ», РПЛ Ляшка та груп «Воля народу» і «Відродження».

Нардеп від БПП Юрій Соловей поцікавився у Ситника наскільки законною було встановлення «прослушки» в кабінеті Холодницького, на що так і не отримав відповіді. А член Комітету з нацбезпеки та оборони Юрій Береза прямо звинуватив Ситника в саботажі та нецільовому використанні палива для утримання НАБУ, коли «його могли отримати наші військові».

Фото: Макс Требухов

У відповідь Ситник назвав це провокацією і результатом роботи його відомства.

«Корупційних схем, їх розслідування. І ми в цьому не зупинимося», – пообіцяв він.

Що далі? 

Як відомо, директор НАБУ Артем Ситник надіслав скаргу до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, у якій просить звільнити Назара Холодницького. Рішення формально прийматиме саме комісія. Але вже зараз зрозуміло, що відставка Холодницького – політичне питання. 

«Це велика гра у трикутнику: ГПУ-САП-НАБУ. Просто генпрокурор та Ситник хочуть мати «кишенькового» антикорупційного прокурора. А Холодницький веде свою гру», – сказав LB.ua один з впливових очільників БПП.

У разі, якщо голову САП все ж таки «підуть» з посади, найбільшою інтригою залишається, хто ж посяде його місце до оголошення конкурсу.

Близький до Юрія Луценка депутат заявив LB.ua, що зараз є два варіанти того, хто може стати в. о. голови САП. За його словами, НАБУ сподівається, що посаду займе перший заступник голови САП Максим Грищук, який на думку співрозмовника LB.ua буде підконтрольним НАБУ. Луценко ж зі свого боку нібито сподівається, що виконувати обов’язки буде він.

Фото: Макс Требухов

Член комітету з питань запобігання корупції, депутат від БПП Юрій Буглак вважає, що в. о. голови САП дійсно може стати генеральний прокурор Юрій Луценко.

«Законодавство не досконале, його можна трактувати по-різному. Одні трактують так, інші по-іншому. Моя думка, як юриста така, що у разі, якщо шановного пана Холодницького буде знято, очолювати САП буде генеральний прокурор. Це думка юриста», – заявив він LB.ua.

«Єврооптиміст» Сергій Лещенко однак, переконаний, що такий розвиток подій, згідно з чинним законодавством, неможливий і що в. о. голови САП повинен стати перший заступник Холодницького Максим Грищук.

Максим Грищук
Максим Грищук

«Цього не може бути. В нас є чіткі критерії – керівник САП є водночас заступником генпрокурора. Якщо Луценко не призначить першого заступника Холодницького в.о. заступника генпрокурора, то ми побачимо його істиний намір – підім’яти під себе САП. Це означатиме, що Луценко насправді все це грає, щоб поставити під контроль НАБУ і всі його розслідування. Я думаю, після цього реакція міжнародної спільноти не забариться. Це буде чергова зона конфлікту між Луценком і всією міжнародною спільнотою», – вважає він. 

Співрозмовники LB.uaз фракцій БПП та «Народного фронту» зазначили, що подальший розвиток подій може стати несподіваним і для НАБУ. Адже, ще минулого року в ГПУ відкрили кримінальне провадження через розголошення даних слідства і проти директора НАБУ Артема Ситника. А тому після зняття Холодницького з посади, ГПУ може дати хід і цій справі.

Анна СтешенкоАнна Стешенко, спеціальний кореспондент LB.ua
Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram