ГоловнаПолітика

НАБУ знайшло в діях Холодницького ознаки злочинів

Залучення голови САП до кримінальної відповідальності - сфера компетенції ГПУ.

НАБУ знайшло в діях Холодницького ознаки злочинів
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро заявило, що отримані в результаті прослуховування антикорупційного прокурора Назара Холодницького дані містять ознаки для притягнення його до кримінальної та дисциплінарної відповідальності.

"З огляду на дані, отримані в результаті санкціонованих судом негласних слідчих дій, є підстави вважати, що в діях керівника САП можуть вбачатися ознаки для притягнення його до кримінальної та дисциплінарної відповідальності", - повідомляється на сайті НАБУ.

При цьому в бюро вказали, що питання залучення керівника САП до кримінальної відповідальності - у сфері компетенції Генпрокуратури як органу досудового слідства в згаданому кримінальному провадженні.

НАБУ запевнило, що його дії в цій ситуації були законними і обґрунтованими, "спрямованими на захист законних інтересів суспільства".

Нагадаємо, директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що зібрані в результаті прослуховування докази свідчать про "злив" Холодницьким інформації про підготовку обшуків тим людям, у яких ці обшуки повинні були проводитися; про тиск на підлеглих прокурорів; про тиск на суд для прийняття незаконних рішень; про підбурювання свідка до надання неправдивих показань.

Як заявив Ситник, Холодницький "злив" інформацію про підготовку слідчих дій фігурантам справи про розкрадання в одеській мерії, допустив порушення в справі щодо заяви в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун за фактом пропозиції їй неправомірної вигоди; справи, що стосується фірми "Золотий мандарин", яку пов'язують з народним депутатом Георгієм Логвінським; розслідуваннях, пов'язаних з е-деклараціями вищих посадових осіб; розслідуваннях, пов'язаних з бізнес-інтересами власника великого агрохолдингу [за даними ZN.UA в двох останніх випадках мова про колишнього голову НАЗК Наталію Корчак і бізнесмена Олега Бахматюка].

У п'ятницю генеральний прокурор Юрій Луценко попросив Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів розглянути питання про зняття Назара Холодницького з посади заступника генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Разом з Ситником він підписав скаргу в КДК прокурорів про вчинення Холодницьким дисциплінарних проступків.

Керівник Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Володимир Гуцуляк повідомив, що кримінальне провадження, в якому фігурує голова САП, розслідується вже півроку. При цьому він відмовився повідомити, за якою статтею Кримінального кодексу кваліфіковано це провадження. У слідства немає доказів того, що Холодницький скоював злочини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram