ГоловнаПолітика

Верховний Суд не побачив причин для звернення в КС з приводу зарплат суддів

ВС відхилив звернення судів нижчих інстанцій.

Верховний Суд не побачив причин для звернення в КС з приводу зарплат суддів

Пленум Верховного Суду вирішив не звертатися в Конституційний Суд з приводу зарплат суддям, які не пройшли кваліфікаційне оцінювання. Про це повідомляє журналіст LB.ua.

Зокрема, судді Верховного Суду розглянули звернення З'їзду суддів про визнання неконституційними окремих положень Закону "Про судоустрій і статус суддів" щодо нарахування заробітної плати суддям.

«Суддям, які поки що не пройшли кваліфікаційне оцінювання, вираховуються оклади з мінімальної зарплати, встановленої 2010 року, яка становить 1600 грн. З 1 січня 2017 року уряд збільшив її розмір до 3200 грн. Але в той самий час законодавець вказав, що заробітна плата обчислюється для держслужбовців і суддів, виходячи з мінімальної зарплати в 1600 грн», - пояснив голова Касаційного адмінсуду в складі Верховного Суду Михайло Смокович.

Підвищення зарплат передбачено тільки тим суддям, які пройшли конкурси або кваліфоцінювання, яке може тривати до кінця року. Ті судді, які успішно його подолають, отримають підвищену зарплату. Решта будуть звільнені з посади.

Разом із тим з 2018 року всім службовцям нараховують зарплату, виходячи з мінзарплати в 1762 грн. Єдині, кому не підвищили зарплати, за словами Смоковича, - судді.

«Якщо з'являться позови, ми змушені будемо зобов'язувати держоргани перерахувати зарплати суддям з 1 січня 2018 року, з огляду на підвищення до 1762 грн», - зазначив Смокович, додавши, що в той самий час не бачить підстав звертатися в КС.

За його пропозицію проголосувало 65 суддів зі 104 присутніх.

Другим питанням на пленумі судді розглядали звернення Дніпропетровського апеляційного адмінсуду. У місцевому суді розглядався позов пенсіонера, який вимагав визнати порушенням його конституційних прав виплату йому мінімальної пенсії, сума якої менша від прожиткового мінімуму.

«Розмір мінімальної пенсії за віком в окремих пенсіонерів менший, ніж прожитковий мінімум доходів громадян. Конституція (ч.3 ст. 46) передбачає, що пенсії й інші соцвиплати, які є основним доходом громадян, не можуть бути меншими від прожиткового мінімуму. Але в той самий час у Конституції йдеться про загальну кількість соцвиплат. Наприклад, пенсія може бути меншою від прожиткового мінімуму, але з урахуванням субсидії, інших соцвиплат у сукупності людина отримує від держави навіть більше, ніж прожитковий мінімум», - пояснив Смокович.

Тому він не бачив передумов, щоб ініціювати звернення в КС з цього приводу. Судді підтримали позицію Смоковича, "за" проголосували 83 судді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram