ГоловнаПолітика

Росія оголосила про дзеркальне висилання дипломатів (оновлення)

З Росії вишлють 13 українських дипломатів.

Росія оголосила про дзеркальне висилання дипломатів (оновлення)
МИД России
Фото: tvc.ru

У МЗС Росії в п'ятницю були викликані керівники низки акредитованих у РФ дипмісій країн, які раніше вислали російських дипломатів у зв'язку з отруєнням у Великобританії екс-агента ГРУ Сергія Скрипаля.

Послам вручено ноти протесту й оголошено про заходи російської сторони у відповідь, повідомляє прес-служба міністерства.

Посольства європейських країн у Москві почали оголошувати про заходи, які МЗС Росії вжив проти них у відповідь на масове висилання російських дипломатів, пише РБК. Як випливає із заяв представників місії, в більшості випадків йдеться про "дзеркальні" заходи.

Так, посол Нідерландів Рене Джонс-Бос розповіла, що Москва зажадала вислати двох співробітників її посольства у відповідь на видворення двох росіян 26 березня. Латвійське МЗС повідомило, що Росія вишле одного співробітника їхньої місії у відповідь на видворення одного російського дипломата.

З-поміж співробітників посольства Італії будуть вислані двоє - у відповідь на двох росіян, йдеться в повідомленні МЗС республіки. МЗС Польщі підтвердило висилання з Москви чотирьох поляків (у відповідь на чотирьох росіян), фінське МЗС розповіло про необхідність повернути в Гельсінкі одного дипломата (у відповідь на одного росіянина).

Оновлення. Міністр закордонних справ Павло Клімкін підтвердив, що Росія вишле 13 українських дипломатів у відповідь на видворення з України 13 росіян з дипломатичним статусом.

"Дзеркальна" реакція Росії з висиланням наших дипломатів - це нонсенс. Ми ж не намагалися когось отруїти в Солсбері. Це зробила Росія й отримала відсіч усього цивілізованого світу. У нас є кому подбати про громадян України в РФ. Працюємо далі", - написав він у твіттері.

Оновлення 18:05. МЗС РФ повідомило, що про дзеркальної висилку було оголошено послам Австралії, Албанії, Німеччини, Данії, Ірландії, Іспанії, Італії, Канади, Латвії, Литви, Македонії, Молдови, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Румунії, України, Фінляндії, Франції, Хорватії , Чехії, Швеції, Естонії.

"З урахуванням того, що в останній момент до перерахованих країнах вирішили приєднатися Бельгія, Угорщина, Грузія та Чорногорія, Росія залишає за собою право на відповідні кроки щодо цих держав", - додали там.

Дипломатична криза пов'язана зі справою про отруєння колишнього офіцера ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в англійському Солсбері 4 березня. Британія прийшла до висновку, що замах на них з використанням хімічної зброї організувала російська влада.

Увечері 22 березня лідери країн ЄС одностайно висловили підтримку Великобританії і домовилися добровільно ухвалити проти Росії дипломатичні заходи. З понеділка, 26 березня, 18 із 28 країн ЄС оголосили про видворення від одного до чотирьох російських дипломатів (раніше британці вислали 23 росіян). Ще десять країн поза ЄС ухвалили схожі заходи: США, Канада, Австралія, Україна, Македонія, Албанія, Молдова, Грузія, Чорногорія і Норвегія. Усього за тиждень 28 країн оголосили про видворення 123 осіб.

Крім того, п'ять європейських країн: Болгарія, Люксембург, Мальта, Словенія і Словаччина - відкликали своїх послів із Москви для консультацій. Усередині ЄС лише три країни відмовилися від будь-яких заходів: Австрія, Греція і Кіпр.

Минулого тижня Росія і Британія вже здійснили взаємне видворення 23 співробітників своїх місій. У п'ятницю, 30 березня, як йдеться в повідомленні МЗС РФ, британського посла Лорі Брістоу викликали в міністерство, щоб висловити рішучий протест у зв'язку з "провокаційними діями" Лондона, через які російських дипломатів вишле цілу низку третіх країн. Крім того, послу Брістоу повідомили про подальше скорочення британської місії: протягом місяця число її співробітників в посольстві і генконсульствах має бути приведене у відповідність з числом російських співробітників місії в Великобританії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram