ГоловнаПолітика

Холодницькому закидають вигороджування Труханова

Записи з кабінету свідчать про порушення ще в низці справ.

Холодницькому закидають вигороджування Труханова
Назар Холодницкий
Фото: Lb.ua

Справу, в якій фігурує антикорупційний прокурор Назар Холодницький, порушили після підтвердження інформації про перешкоджання керівництву Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в розслідуванні справи проти мера Одеси Геннадія Труханова.

Про це в інтерв'ю ZN.UA розповів директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник.

За його словами, слідчим НАБУ періодично надходила інформація про деякі дивні і незрозумілі дії керівника САП і окремих прокурорів.

"Обрана ним лінія поведінки тривалий час негативно позначалася на ефективності наших розслідувань і подальшій судовій перспективі низки справ. [...] Що активніше ми розслідували, то більше тривожних сигналів надходило", - сказав Ситник.

Він зазначив, що у НАБУ тривалий час не було доказів проти Холодницького, але в одній зі справ вдалося отримати "конкретну інформацію, яка підтвердила наші найгірші підозри".

справі про розкрадання в одеській мерії. Так ось, ми отримали інформацію і зрозуміли, що пускати ситуацію на самоплив неприпустимо", - повідомив Ситник.

"Коли детективи НАБУ приїхали до Одеси з обшуками, з'ясувалося, що фігуранти дуже швидко і організовано роз'їхалися, а дехто перебував за кордоном майже два місяці, дистанційно "вирішуючи питання" з судами. Тут у нас є вагомі підстави припускати "злив" інформації фігурантам зі боку керівника САП, який, як з'ясувалося, знав про їхнє переміщення інформацію, якою слідство не володіло", - додав директор НАБУ.

За його словами, ГПУ також отримувала подібні сигнали і зареєструвала кримінальне провадження. В його рамках ГПУ і НАБУ встановили в кабінеті Холодницького пристрій для прослуховування і близько місяця записували розмови.

Ситник повідомив, що зібрані докази свідчать про "злив" інформації шодо запланованих обшуків тим людям, у яких ці обшуки повинні були проводити; про тиск на підлеглих прокурорів; про тиск на суд для прийняття незаконних рішень.

"Зокрема, тиск на суд чиниться для того, щоб він не розглядав клопотання детективів НАБУ про проведення обшуку в особи, яка є товаришем Холодницького", - уточнив директор НАБУ.

Також зафіксовано підбурювання свідка до дачі неправдивих показів.

"Це лише короткий перелік того, що зафіксовано на цих записах", - зазначив Ситник.

Окрім справи Труханова, Холодницький допустив порушення у справі з приводу заяви в. о. міністра охорони здоров'я Уляни Супрун за фактом пропозиції їй неправомірної вигоди; справі, що стосується фірми "Золотий мандарин", яку пов'язують з народним депутатом Георгієм Логвинським; розслідуваннях, пов'язаних з е-деклараціями вищих посадових осіб; розслідуваннях, пов'язаних з бізнес-інтересами власника великого агрохолдингу [за даними ZN.UA в двох останніх випадках мова про колишнього голову НАЗК Наталію Корчак і бізнесмена Олега Бахматюка].

При цьому Ситник повідомив, що на записах не зафіксовано фактів передачі грошей Холодницькому.

Нагадаємо, в п'ятницю генеральний прокурор Юрій Луценко попросив Кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів розглянути питання про зняття Назара Холодницького з посади заступника генерального прокурора - керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Разом з Ситником він підписав скаргу в КДК прокурорів про вчинення Холодницьким дисциплінарних проступків.

Керівник Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Володимир Гуцуляк повідомив, що кримінальне провадження, в якому фігурує голова САП, розслідують уже півроку. При цьому він відмовився повідомити, за якою статтею Кримінального кодексу кваліфіковано це провадження. У слідства немає доказів того, що Холодницький скоював злочини.

Холодницький очолює САП з моменту її створення в 2015 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram