ГоловнаПолітика

Єврокомісар Хан розкритикував відмову Ради скасувати е-декларування для антикорупціонерів

Це грає на руку тим, хто прагне знищити зусилля в боротьбі з корупцією.

Єврокомісар Хан розкритикував відмову Ради скасувати е-декларування для антикорупціонерів
Фото: EPA/UPG

Європейський комісар з питань європейської політики сусідства Йоханнес Хан розкритикував Верховну Раду і владу України за відмову скасувати електронні декларації для членів антикорупційних громадських організацій.

У заяві Хана йдеться, що норма, яка поширює на громадських активістів зобов'язання державних службовців, суперечить європейським прагненням України і не відповідає рекомендаціям міжнародних партнерів, таких як Венеціанська комісія, ОБСЄ/БДІПЛ, Євросоюз (у тому числі в контексті моніторингу виконання Україною зобов'язань у рамках безвізового режиму).

"Мета системи декларування активів полягає в тому, щоб допомогти запобігти корупції з боку державних посадових осіб шляхом викриття потенційно необґрунтованого багатства посадових осіб. Члени громадянського суспільства не є державними посадовими особами, і обов'язок декларувати активи покладає на них неприпустимий і невиправданий тягар і тиск, що буде грати на руку тим, хто прагне знищити зусилля України в боротьбі з корупцією", - заявив єврокомісар.

Єврокомісар також зазначив, що дії України суперечать угоді про асоціацію. "Відносини ЄС з Україною базуються на спільних цінностях. Обидві сторони погодилися, що повага до демократичних принципів, прав людини і основних свобод є основними елементами Угоди про асоціацію", - заявив Хан.

"В останні роки Україна досягла значного прогресу. Важливо не створювати невдачі і не підривати досягнутого прогресу. Парламент України повинен повернутися до цього питання, скасувати зобов'язання з декларування активів активістами громадянського суспільства і якомога швидше обмежити його тільки державними посадовими особами", - заявив Хан.

Нагадаємо, поправки до закону про електронне декларування, згідно з якими члени громадських антикорупційних організацій зобов'язані звітувати про доходи, були прийняті Радою 23 березня 2017 року 268 голосами. Рада пробувала їх скасувати, але за це проголосували лише 46 депутатів при мінімально необхідних 226.

Під тиском західних партнерів парламент намагався повернутися до цього питання, але невдало.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram