ГоловнаПолітика

Знайдена в Житомирській області техніка не є військовою і списана в законному порядку, - ГПУ

Слідство вважає, що зараз підстав для затримання власника немає.

Знайдена в Житомирській області техніка не є військовою і списана в законному порядку, - ГПУ
Фото: npu.gov.ua

Знайдені у Житомирській області 200 одиниць спеціальної техніки не є військовими і були списані в законному порядку.

Про це повідомив речник генеральної прокуратури Андрій Лисенко.

"Насправді техніка, про яку йде мова, не є бойовою і взагалі не є військовою. Серед зазначеної техніки 196 одиниць демілітаризовані, з яких 93 - автомобілі та тягачі, 98 - причепи, кунги та цистерни, 4 одиниці БТР і 1 - БРДМ. На вилучену техніку під час досудового розслідування судом накладено арешт", - написав він у фейсбуці.

За словами Лисенка, на 17 одиниць техніки вже знайшли документи, договори, що підтверджують законність їх відчуження через уповноважені державні підприємства протягом 2013-2016 років. Ця техніка реалізовувалася як надлишкове майно, і цим займалися уповноважені підприємства.

Згідно з повідомленням, реалізація надлишкової або застарілої транспортної техніки Збройних сил або інших військових формувань передбачена чинним законодавством, оскільки реалізується техніка, яку економічно вигідно відновлювати.

Також наголошується, що під час огляду окремих одиниць вилученої техніки встановлені ознаки знищення номерів вузлів і агрегатів, у зв'язку з чим для їх відновлення та ідентифікації призначена криміналістична експертиза.

Проведеними оглядами встановлено, що близько 30% техніки, а саме 72 одиниці, реалізовувалися Управлінням обліку надлишкового військового майна Збройних сил комерційним структурам через уповноважене державне підприємство. Зараз тривають слідчі дії, спрямовані на отримання документів, які повинні підтвердити походження цієї техніки.

"У власника зазначеної техніки, яким є приватний підприємець, вже вилучені договори, довіреності та інші документи з купівлі-продажу, з яких можна зробити висновок, що придбання відбувалося протягом останніх 6-8 років. Слідство вважає, що зараз немає підстав для затримання власника. Інформації про те, що окремі одиниці техніки завезені із зони антитерористичної операції, також немає", - повідомляє речник Генпрокуратури.

На цю мить перевіряється обґрунтованість списання техніки, визначення її вартості та дотримання порядку її реалізації. Якщо буде доведено, що техніка придбана незаконним способом, її можуть конфіскувати в дохід держави.

Нагадаємо, в Житомирській області поліція випадково вийшла на схему розкрадання спеціальної техніки та транспортних засобів. Серед виявленої техніки - БТРи, БМП, ЗІЛи, УРАЛи, ГАЗ, кунги, причепи, автоцистерни, автовишки, тягачі з лебідками та інша техніка, зокрема для транспортування людей сушею і на воді.

Пізніше Радник президента України Юрій Бірюков заявив, що знайдена техніка не крадена, а легально передана на реалізацію за часів уряду Юлії Тимошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram