ГоловнаПолітика

У Раді пропонують карати за спам штрафами

Також запропоновано заборонити провайдерам передавати дані третім особам.

У Раді пропонують карати за спам штрафами
Фото: AndreyPopov/Depositphotos

У Верховній Раді зареєстровано законопроект "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо протидії спаму".

Відповідний законопроект опубліковано на сайті парламенту. Його автори - депутати Борислав Береза, Костянтин Усов і Леонід Ємець.

Згідно з документом, спам позначає спам як "електронні, текстові та/або мультимедійні повідомлення рекламного, комерційного характеру, які без попередньої згоди споживача навмисно відправляються на його адресу електронної пошти, номер телефону або кінцеве обладнання абонента і/або від одержання яких споживач не може відмовитися...".

"Метою законопроекту є запровадження механізму захисту абонента телекомунікаційних послуг від несанкціонованих електронних, текстових та/або мультимедійних повідомлень, з подальшим використанням їх контактних даних і можливістю використання цієї інформації з шахрайською метою", - йдеться в пояснювальній записці.

Автори законопроекту пропонують, щоб розсилка без попередньої згоди адресатів, яка призвела до порушення або припинення роботи комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку, каралася штрафом від 500 до 1000 мінімальних зарплат або обмеженням волі до трьох років.

Операторам і провайдерам також пропонується заборонити передавати дані третім особам, не пов'язаним з телекомунікаційними послугами.

Крім того, законопроект передбачає, що особи, які здійснюють розсилки повідомлень, повинні протягом трьох місяців після набрання законом чинності, повідомити споживачам про підписку на їх розсилки. При цьому таке повідомлення повинно містити механізм відмови від розсилки через гіперпосилання та/або зворотне повідомлення відправнику зі словом "Стоп".

Нагадаємо, 2016 року кіберполіція відзвітувала про ліквідацію спам-мережі Mumblehard, яку адміністрували з Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram