ГоловнаПолітика

Суд у справі Крисіна знову перенесли, цього разу через скарги на прокурора

Засідання відбудеться 29 березня.

Суд у справі Крисіна знову перенесли, цього разу через скарги на прокурора
Фото: Макс Требухов

Дарницький районний суд Києва знову не зміг провести підготовче засідання проти Юрія Крисіна (керував групою "тітушок" у 2104 році) і його соратника Сергія Чемеса, яким інкримінують викрадення людини, тортури та хуліганські дії під час Євромайдану (21 січня і 18 лютого 2014 року). Засідання перенесено на 29 березня через скарги адвокатів на одного зі слідчих прокурорів. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

До Крисіна цього разу застосували привід, а Сергія Чемеса в суд не привезли, але включили в режимі відеоконференції з СІЗО.

Суд почався з розгляду трьох клопотань Юрія Крисіна - про закриття судового процесу, про забезпечення його охороною та про проведення судів у режимі відеоконференції. Прокурор Юлія Малашич зазначила, що закон не передбачає потрійних заходів захисту для однієї людини: "Навіщо забезпечувати йому охорону, застосовувати і закритий суд, і режим відеоконференції? Громадськість повинна бути в судах для гласності і виконання всіма сторонами процесу своїх обов'язків".

Прокурор Олексій Донський додав, що стосовно Крисіна діяли заходи захисту аж до 6 березня, тоді як обвинувачений говорить про напади на нього наприкінці лютого і 5 березня. Крім того, він сам просив, щоб державна охорона його супроводжувала лише в судах і тоді, коли він сам цього попросить.

Адвокат Ігор Василенко наполягає, що його підзахисному потрібний захист, оскільки "були конкретні погрози, "коридор ганьби", "його ворота обливали томатним соком ".

Суддя задовольнила клопотання частково, зобов'язавши Нацполіцію охороняти Крисіна до кінця судового розгляду.

Після оголошення рішення адвокати прочитали скаргу на одного зі слідчих прокурорів Ігоря Горчака, який нібито дав занадто мало часу Крисіну для ознайомлення з документами у справі, та ще й в лікарні. При цьому був присутній третій його адвокат. Для того, щоб він розкрив більше деталей про подію, засідання перенесли на 28 березня на 13:30. В цей час він повинен бути в Києві.

Юрія Крисіна звинувачують за ч. 4, 5 статті 27, ч. 3 ст. 146, ч. 2 ст. 127, ч. 2 ст. 296, ст. 340 Кримінального кодексу, а Сергія Чемеса - за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 146, ч. 2 ст. 127, ч. 2 ст. 296, ч. 4 ст. 296, ст. 340 ККУ. У справі троє потерпілих.

Сергій Чемес під вартою з 9 березня 2017 року. Запобіжного заходу для Юрія Крисіна не обрано.

Нагадаємо, раніше Шевченківський суд встановив, що 17 лютого 2014 року Крисін за велику грошову винагороду зібрав групу "тітушок" для протидії активістам Євромайдану. 18 лютого він зі своєю групою блокували та били мітингувальників у районі Михайлівської площі, внаслідок чого загинув журналіст В'ячеслав Веремій. За цим епізодом раніше засудженому Крисіну суд присудив 4 роки умовно (прокуратура просила 6 років в'язниці). Поки рішення Шевченківського суду намагаються оскаржити в Апеляційному - Дарницький суд починає розгляд нової справи проти Крисіна та його "колеги" Сергія Чемеса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram