ГоловнаПолітика

Громадська рада доброчесності відмовилася брати участь в оцінюванні суддів

Членів ГРД обурили зміни в регламенті ВККС і швидкість проведення співбесід.

Громадська рада доброчесності відмовилася брати участь в оцінюванні суддів
Громадська рада доброчесності
Фото: Facebook/Громадська рада доброчесності

Громадська рада доброчесності заявила про вихід з процесу кваліфікаційної оцінки суддів. Про це заявили члени ГРД під час брифінгу.

Причиною такого рішення стали зміни в регламенті Вищої кваліфікаційної комісії суддів, що стосуються висновків Громадської ради. Зокрема, ВККС визначила, що висновки ГРД повинні бути підписані усіма членами ради, які їх підтримують, а також можуть бути подані в ВККС за 10 днів до співбесіди з відповідними суддями.

За словами членів ГРД, це ускладнює їхню роботу, оскільки в день проводяться співбесіди зі 150-200 суддями, а деякі члени ради перебувають у різних містах.

"У п'ятницю стартували перші співбесіди з суддями. Цей процес нагадує конвеєр, метою якого є якнайшвидше доповісти про перевірку суддів", - сказала член ГРД Галина Чижик.

За словами члена ГРД Віталія Титича, всі члени ради підтримали рішення не брати участі в оцінюванні суддів. "Вихід з процесу не означає, що ГРД припинила свою участь в оцінюванні", - зазначив він, не уточнивши, як саме ГРД зараз може впливати на кваліфікаційне оцінювання суддів.

Нагадаємо, Вища кваліфікаційна комісія суддів проводить кваліфікаційне оцінювання всіх суддів на відповідність займаній посаді. Судді здають тести і практичне завдання, проходять психологічні тести та співбесіду. Члени ВККС також вивчають досьє суддів. Ті судді, які не пройдуть кваліфікаційного оцінювання, будуть звільнені.

23 березня відбулися перші співбесіди з суддями. У них брали участь 53 судді. Як зазначено на сайті ВККС, 36 із них пройшли співбесіди. З приводу інших ВККС дала можливість ГРД виправити помилки, допущені під час надання висновків щодо окремих суддів.

Відповідно до закону "Про судоустрій і статус суддів", ГРД була створена з метою сприяння ВККС у встановленні відповідності судді (кандидата на посаду судді) критеріям професійної етики і доброчесності для цілей кваліфікаційного оцінювання. ГРД надає ВККС інформацію про суддю (кандидата в судді) або висновок про його невідповідність критеріям етики і доброчесності. Для подолання виведення ГРД члени ВККС повинні проголосувати 11 голосами з 16.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram