ГоловнаПолітика

Антикорупційний суд не є панацеєю проти корупції, - експерт ОБСЄ

"Корупція є соціальною, а не індивідуальною патологією".

Антикорупційний суд не є панацеєю проти корупції, - експерт ОБСЄ
Фото: 112.ua

Основний тягар боротьби з корупцією лежить на органах, що відповідають за розслідування. Про це в інтерв'ю LB.ua заявив національний радник з юридичних питань, керівник відділу верховенства права Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олександр Водянніков.

"Антикорупційний суд потрібен Україні, а не міжнародним організаціям. Усі питання, що стосуються створення антикорупційного суду повинні розглядатися, з огляду на українські потреби, інтереси українського суспільства. Зараз публічний дискурс у країні забарвлено розчаруванням, і нестворення такого суду тільки посилить розчарування в суспільстві. А це вже є загрозою для ефективності та послідовності всього процесу реформ у державі", - заявив він.

"Слід також зазначити, що антикорупційний суд не є панацеєю проти корупції. Основний тягар боротьби з корупцією, як показує міжнародний досвід, лежить на органах, що відповідають за розслідування. Антикорупційний суд не впорається з корупцією, якщо не вирішити системні проблеми органів дізнання і слідства. Корупція є соціальною, а не індивідуальною патологією. І як соціальний феномен потребує свого пояснення саме в контексті соціальної матерії, в якій вона існує", - додав він.

Нагадаємо, 1 березня Верховна Рада ухвалила за основу президентський законопроект про Вищий антикорупційний суд.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram