ГоловнаПолітика

"Поправки Лозового" - результат політичних домовленостей, а не юридична дискусія, - думка

Юристи мають зауваження щодо змін, прийнятих до Кримінального процесуального кодексу.

"Поправки Лозового" - результат політичних домовленостей, а не юридична дискусія, - думка
Евгений Крапивин
Фото: Макс Левин

Юристи незадоволені змінами до Кримінального процесуального кодексу, відомими як "поправки Лозового”. Про це заявив Євген Крапивін, юрист і представник Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів під час круглого столу про юридичні та політичні наслідки "поправок Лозового", організованому Інститутом Горшеніна.

"Зміни щодо експертиз, які йдуть винятково через державні установи, оскарження підозри, терміни досудового розслідування, з менш очевидних речей - це зміни, пов'язані з конфіскацією та обшуками. Ці речі необхідно скасувати", - сказав Крапивін.

Юрист вважає непотрібними правки щодо термінів досудового розслідування.

"Якщо у вас, наприклад, убивство з терміном давності притягнення до кримінальної відповідальності відповідно до КПК 15 років, це означає, що після півтора року слідчий щороку повинен ходити і продовжувати терміни, але при цьому обґрунтовувати. А якщо у вас уже всі слідчі дії, всі експертизи зроблені, нікому не оголосили про підозру, то питання - яке може бути обґрунтування? Тобто слідчий щороку повинен говорити, що, можливо, через 10 років ми знайдемо причетних до вбивства. Але щороку є ризик, що суддя закриє провадження або на нього хтось вплине", - зазначив Крапивін.

За його словами, раніше існувала система, яка працювала на практиці, і її не треба було змінювати.

"Були строки давності притягнення до кримінальної відповідальності і в межах цього спокійно здійснювали попереднє розслідування, якщо нікому не повідомили про підозру. Чому не можна було зберегти цю систему - це відкрите питання. Можливо, для бізнесу це дещо покращує ситуацію. Але говорячи про загальні кримінальні злочини - крадіжки, грабежі, шахрайство і т.д., - ці зміни повністю руйнують систему", - пояснив Крапивін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram