ГоловнаПолітика

Верховний Суд відмовився допитати Порошенка і Саакашвілі у справі про припинення громадянства

Розгляд перенесено на 13 квітня.

Верховний Суд відмовився допитати Порошенка і Саакашвілі у справі про припинення громадянства
Фото: president.gov.ua

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду відмовився допитати президента Петра Порошенка і колишнього президента Грузії, лідера партії "Рух нових сил" Михайла Саакашвілі у справі про законність припинення його українського громадянства.

Про це повідомила головуюча суддя Раїса Ханова.

Захист Саакашвілі просив суд допитати як свідків не тільки Порошенка і Саакашвілі, а й першого заступника голови Служби безпеки Віктора Кононенка, першого заступника міністра юстиції Наталію Бернацьку, першого заступника голови Державної прикордонної служби Василя Серватюка, які є членами комісії з громадянства, а також кількох співробітників Державної міграційної служби.

"Колегія суддів вирішила клопотання задовольнити частково", - заявила суддя Ханова.

Зокрема, суд вирішив викликати на допит тільки трьох співробітників Міграційної служби, але відмовив у допиті інших свідків. Після оголошення рішення суд переніс розгляд на 10:00 13 квітня.

На засіданні в п'ятницю, 23 березня, суд заслухав пояснення сторін. Зокрема, адвокати Саакашвілі заявили, що його заява про отримання українського громадянства від 28 травня 2015 року була підроблена. Також вони зазначили, що під час оформлення цієї заяви Міграційна служба отримала відповідь від Інтерполу про перебування Саакашвілі в міжнародному розшуку і не могла ігнорувати цю інформацію.

Адвокати наголошують, що на цьому бланку заяви їх підзахисний написав, що фігурує в чотирьох кримінальних справах у Грузії.

Адвокати вважають необхідною проведення графологічної експертизи заяви Саакашвілі, але не в українських установах.

Нагадаємо, Саакашвілі отримав український паспорт наприкінці травня 2015 року, щоб його можна було призначити головою Одеської ОДА. Згідно з Конституцією Грузії, громадянин цієї країни не може мати паспорт іншої держави, отримання громадянства іншої країни є підставою для втрати громадянства Грузії. Тому в жовтні 2015 року Міністерство юстиції Грузії почало процедуру позбавлення громадянства щодо Саакашвілі.

Однак кар'єра Саакашвілі на посаді губернатора Одеської області не склалася, в листопаді 2016 року він звільнився і пішов у жорстку опозицію до президента. 22 червня 2017 року на брифінгу в Брюсселі Петро Порошенко заявив, що не знає, що Саакашвілі робить в Україні.

26 липня 2017 року президент припинив українське громадянство Саакашвілі. У лютому 2018 року Саакашвілі також було остаточно відмовлено в оформленні документів про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту.

12 лютого прикордонники видворили Саакашвілі з України в Польщу за процедурою реадмісії. З Польщі він полетів у Нідерланди, де отримав посвідчення особи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram