ГоловнаПолітика

"Поправки Лозового" обмежують розкриття злочинів, скоєних людьми при владі, - Баганець

"Зокрема, злочинів, пов'язаних з виведенням коштів і майна за кордон".

"Поправки Лозового" обмежують розкриття злочинів, скоєних людьми при владі, - Баганець
Алексей Баганец
Фото: Макс Левин

Мета "поправок Лозового" - завадити органам досудового розслідування, щоб слідчі та прокурори займалися не розкриттям справ, а дотриманням процедур. Таку думку висловив Олексій Баганець, заступник генерального прокурора України (2014-2015 рр.) Під час круглого столу на тему "Поправки Лозового. Юридичні і політичні наслідки", організованому Інститутом Горшеніна.

"Коли я вперше прочитав цей законопроект, то зробив висновок, що він спрямований на те, щоб перш за все обмежити можливості правоохоронних органів розкривати найтяжчі злочини, вчинені у сфері економіки, пов'язані з корупцією і вчинені в найбільш агресивних формах, тобто в складі організованих груп і злочинних організацій. Це злочини, пов'язані з виведенням коштів і майна за кордон, злочини, пов'язані з банківською системою і так далі. Тобто це ті злочини, які може у нас скоювати чітко обмежена кількість людей у владі", - сказав Баганець.

Його здивував пункт поправки, яким зобов'язали слідчого рахувати термін розслідування з моменту реєстрації кримінального провадження.

"Уявіть собі, шизофренік написав заяву, її зареєстрували в кримінальному провадженні щодо людини. Нібито він, згідно із заявою, скоїв цілу низку вбивств, починаючи від Авраама Лінкольна. Ось слідчий зобов'язаний це перевіряти, це його обов'язок відповідно до нової статті 214 КПК", - висловився Баганець.

"Тут наш законодавець ще далі пішов: він передбачив конкретні терміни, упродовж яких ти зобов'язаний повідомити про підозру, якщо ти не повідомив підозру, тобто не розкрив цей злочин - вибачте, справа підлягає закриттю. Наприклад, у нас резонансна справа - убивство журналіста Павла Шеремета. Ось терміни розслідування, які відведені, щоб цей злочин розкрити, - вони закінчилися. Вибачте, закривайте кримінальне провадження", - додав Баганець.

За його словами, єдиний виняток, передбачений у новому законі про терміни досудового розслідування: термін можна продовжити, якщо злочин скоєно проти здоров'я і життя людини.

"Але знову ж таки, чи будуть тепер зацікавлені слідчі за 18 місяців розкривати умисні вбивства? Чи не будуть. Вони просто будуть тягнути будь-яку справу. Навіть якщо через місяць людина прийде і зізнається: "Я вчинила вбивство". А її не притягнуть до кримінальної відповідальності - бо все, справу закрито. У закон трохи раніше було внесено зміни до статті 284, що справа підлягає закриттю, якщо в ній не скасовано постанову слідчого або прокурора про припинення кримінального провадження. Все. Крапка. Коло замкнулося", - сказав Баганець.

На його думку, "поправки Лозового" зобов'язують слідчих і прокурорів займатися не розслідуванням злочинів, а дотриманням процедур.

"Тепер до повідомлення особі про підозру слідчий і прокурор зобов'язані регулярно ходити до слідчого судді і продовжувати терміни, вдумайтеся, щодо нерозкритих кримінальних проваджень ходити з клопотанням про продовження строків слідства. Для чого? Адже тут немає підозрюваного, це якась ускладнена процедура", - додав Баганець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram