ГоловнаПолітика

У Заводівці демонтували "неропізнаний" пам'ятник Кірову

В архіві знайшли свідчення, кому він був присвячений.

У селі Заводівка Одеської області 22 березня демонтували пам'ятник Сергію Кірову, повідомили "Укрінформ" у районній адміністрації.

Фото: Олександр Рудоманов

Як раніше писав LB.ua, цей пам'ятник мали знести ще в 2015 році після прийняття закону про декомунізацію, але місцева влада відкладала демонтаж, оскільки на ньому не було ніяких написів. "На території Заводівської сільради відсутній пам'ятник імені Кірова. Якщо ви мали на увазі пам'ятник навпроти Заводівського будинку культури, то сільраді невідомо про автора і дату встановлення цього пам'ятника. На самому пам'ятнику відсутній будь-який напис, що свідчив би, на честь кого його встановлено", - заявили в сільраді Заводівки.

Однак після публікацій у ЗМІ демонтаж усе ж відбувся.

"Пам'ятник більшовицькому вождю Кірову було демонтовано після зустрічі в райдержадміністрації, на якій керівникові Заводівської сільради Максиму Кутовому продемонстрували деякі архівні документи, пов'язані з діяльністю колишнього колгоспу ім. Кірова і встановленням у Заводівці цієї скульптури", - заявив виконувач обов'язків голови Березівської райдержадміністрації Сергій Лоскутніков.

Кіров - радянський державний і політичний діяч, був першим секретарем Ленінградського міського комітету ВКП (б) і членом Політбюро ЦК ВКП (б). Відповідно до закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки", пам'ятники Кірову повинні демонтувати.

У 2016 році Верховна Рада перейменувала Кіровоград у Кропивницький з цієї причини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram