ГоловнаПолітика

"Поправки Лозового" можна вважати фальшуванням, - Пташник

"Деякі парламентарії після голосування, усвідомивши, що вони зробили, змінили редакцію".

"Поправки Лозового" можна вважати фальшуванням, - Пташник
Виктория Пташник
Фото: Макс Левин

"Поправки Лозового", які змінили деякі положення Кримінального процесуального кодексу і набули чинності 15 березня 2018 року, згубні для кримінального процесу.

Таку думку висловила народний депутат Вікторія Пташник на круглому столі на тему "Поправки Лозового. Юридичні і політичні наслідки", організованому Інститутом Горшеніна.

"У парламенті відбулася маніпуляція, якщо юридичною мовою говорити - це можна вважати фальшуванням. Парламент проголосував за безглузді поправки Лозового. Деякі парламентарії, вже потім усвідомивши, що вони зробили, змінили редакцію. Так, терміни досудового розслідування змінилися вже після голосування. З одного боку, це начебто краще, тому що повного колапсу в нас не відбулося. А з іншого боку, така парламентська процедура повністю суперечить законотворчого процесу. І, на мою думку, це підлягає кримінально-правовій кваліфікації", - сказала Пташник.

Йдеться про терміни досудового розслідування, які були змінені так званими "поправками Лозового". Згідно з ними, для кримінального проступку передбачається термін два місяці попереднього розслідування, три місяці - для злочинів невеликої та середньої тяжкості, для тяжких і особливо тяжких злочинів - шість місяців.

"Такі зміни, по-перше, унеможливлюють об'єктивне розслідування справи, неможливо зібрати всю доказову базу за цей термін, а якщо він закінчується, то справа підлягає автоматичному закриттю. З іншого боку, це просто привід для слідчих свідомо не розслідувати справу, що не збирати свідчення, посидіти два-три-шість місяців, можливо, через якусь домовленість із підозрюваним, і просто закрити кримінальну справу", - висловилася Пташник.

Втім, за словами нардепа, в Кримінально-процесуальному кодексі, який вже вийшов у новій редакції, вказано інші терміни. Зокрема, для кримінальних проступків передбачено шість місяців досудового розслідування, для злочинів невеликої та середньої тяжкості - 12 місяців, 18 місяців - для тяжких і особливо тяжких.

Як пояснила нардеп, так сталося тому, що парламентарії внесли зміни до редакції вже після голосування.

Також нардеп не згоден з "поправками Лозового" в частині, що стосується проведення експертиз. Зокрема, йдеться про те, що експертизи може доручати виключно слідчий суддя. Він також визначає наявність підстав для експертиз, питання, які будуть виноситися на експертизу, що, на думку Пташник, фактично позбавило права сторони кримінального процесу вибирати і залучати експертів.

"Це кримінальний процес, де мова йде фактично про долю людини, яка може опинитися за ґратами, очевидно, що ця людина повинна мати можливість збирати докази всіма можливими способами, і коли вводяться такі поправки, то вони істотно обмежують право підозрюваного, обвинуваченого, підсудного на збір цієї доказової бази. Що хотів пан Лозовий поліпшити - мені незрозуміло", - зазначила Пташник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram