ГоловнаПолітика

Верховний Суд відмовився поновити екс-голову КС часів Януковича на посаді

ВС поставив крапку у справі екс-голови КС.

Верховний Суд відмовився поновити екс-голову КС часів Януковича на посаді
Анатолий Головин
Фото: http://focus.ua/

Велика палата Верховного Суду відмовилася поновлювати на посаді суддю Конституційного Суду часів Віктора Януковича Анатолія Головіна. Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua заявив суддя Верховного Суду Всеволод Князєв під час презентації результатів судової реформи в Україні в штаб-квартирі ОБСЄ у Відні.

«Суддю Головіна обрали суддею Конституційного Суду за часів президентства Віктора Януковича за квотою парламенту. У 2012 році цей склад КС визнав неконституційними зміни в Конституцію, прийняті раніше Верховною Радою. І тим самим визнав президентську владу безмежною.

Після Революції гідності новий склад парламенту розглянув питання про дисциплінарну відповідальність суддів, які приймали таке рішення. І, відповідно, Головін і ще троє суддів, призначені за квотою парламенту, були звільнені з посади», - розповів Князєв.

Пізніше ці судді оскаржили рішення парламенту у Вищому адмінсуді, а в подальшому - у Верховному Суді України.

«Рішенням Вищого адмінсуду суддя Головін був поновлений на посаді судді КС. А в четвер, 15 березня, Велика палата Верховного Суду розглянула скаргу Верховної Ради на рішення Вищого адмінсуду і відмовилася поновлювати Головіна на посаді», - пояснив суддя.

За його словами, своє рішення Велика палата Верховного Суду мотивувала тим, що, по-перше, суддями КС було скоєно порушення, оскільки після внесення змін у Конституцію вони не можуть визнавати її неконституційною. «Конституційний Суд може визнавати неконституційними тільки закони. А закон про внесення змін до Конституції є частиною Конституції. Тому КС не міг приймати таке рішення», - зазначив Князєв.

По-друге, парламент на якомусь етапі може ставити питання про кваліфікацію суддів КС, яких він призначав. «Тому Верховна Рада має прерогативу вирішувати питання щодо тих суддів, яких парламент призначав за своєю квотою», - додав суддя Верховного Суду.

Рішення Великої палати Верховного Суду є остаточним.

Нагадаємо, Анатолій Головін у 2008 році був призначений заступником голови КСУ.

У липні 2010 року він був обраний головою КСУ. Його обрання деякі аналітики розцінили як підготовку команди Януковича, який на початку того самого року зайняв посаду президента України, до повернення повноважень, якими голова держави був наділений до конституційної реформи грудня 2004 року.

24 лютого 2014 року постановою Верховної Ради України звільнений з посади судді КСУ за порушення присяги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram