ГоловнаПолітика

Guardian: Франція, Польща, Естонія, Латвія і Литва мають намір вислати російських дипломатів

Приєднатися до них може і Чехія.

Guardian: Франція, Польща, Естонія, Латвія і Литва мають намір вислати російських дипломатів
Фото: www.ednist.info

Наслідувати приклад Британії і вислати російських дипломатів збираються п'ять держав-членів ЄC: Франція, Польща, Естонія, Латвія і Литва.

Про це пише газета The Guardian.

Напередодні, як нагадує видання, в Брюсселі відбувся саміт ЄС. Протягом переговорів лідери блоку обговорювали відповідь на отруєння колишнього полковника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочки в Солсбері. Обох, за даними влади Британії, отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок", яку розробляли в Росії. Відповідальність за подію прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей поклала на Москву. Із цією думкою на саміті погодилися і голови держав-членів Євросоюзу. Саме Росія, на їхню думку, дуже ймовірно, була винуватицею цього інциденту. У результаті ЄС прийняв рішення відкликати свого посла в Росії.

Про можливу висилку російських дипломатів за підсумками саміту ЄС говорив і прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш. "Так, цілком можливо, що ми підемо цим шляхом", - зазначав він.

При цьому прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас, який 22 березня також поспілкувався по телефону з президентом Росії Володимиром Путіним, перед початком переговорів у Брюсселі "дуже обережно" окреслив лінію своєї країни в цьому питанні, зазначає The Guardian.

Великобританія звинувачує Росію в отруєнні колишнього полковника ГРУ Генштабу Сергія Скрипаля, висланого в Лондон у рамках обміну шпигунами після відбування тюремного терміну за держзраду, і його 33-річної доньки бойовою нервово-паралітичною речовиною "Новачок", яка належить до третього покоління хімічної зброї. На підставі цих звинувачень Лондон раніше вислав із Великобританії 23 російських дипломатів, а також призупинив будь-яку співпрацю з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram