ГоловнаПолітика

МЗС прокоментувало продовження мандата місії ОБСЄ в Україні

Держави-учасниці ОБСЄ продемонстрували готовність підтримувати Україну в протидії російській агресії.

МЗС прокоментувало продовження мандата місії ОБСЄ в Україні
Фото: EPA/UPG

В Україні вітають рішення Постійної Ради ОБСЄ про продовження на 12 місяців до 31 березня 2019 року мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні (СММ).

Про це йдеться в коментарі МЗС України.

"Підтримавши це рішення, держави-учасниці ОБСЄ продемонстрували готовність і надалі підтримувати нашу державу у протидії агресії з боку Російської Федерації, яка порушила основоположні норми міжнародного права і фундаментальні принципи ОБСЄ відповідно з Гельсінським заключним актом НБСЄ 1975 року", - повідомляється в документі.

У МЗС зазначили, що місія відіграє важливу роль у сприянні мирному врегулюванню ситуації на Донбасі на засадах поваги до незалежності, суверенітету, політичної єдності та територіальної цілісності України.

МЗС закликало Російську Федерацію вжити заходів для забезпечення повного, постійного, безперешкодного доступу та свободи пересування спостерігачів Місії на всіх тимчасово окупованих територіях на Кримському півострові і в Донецькій та Луганській областях України, включаючи тимчасово неконтрольовану ділянку українсько-російського державного кордону.

Раніше сьогодні за запитом України ОБСЄ продовжила мандат місії в Україні до квітня 2019 року.

Нагадаємо, моніторингова місія ОБСЄ в Україні розпочала свою роботу 21 березня 2014 року на підставі запиту від уряду України в ОБСЄ і консенсусного рішення всіх 57 країн-учасниць ОБСЄ.

СММ - це неозброєна цивільна місія, яка працює у всіх регіонах України. Її основні завдання - це неупереджено і об'єктивно спостерігати та звітувати про ситуацію в Україні, а також сприяти діалогу між усіма сторонами конфлікту. Діяльність місії в основному зосереджена на Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram