ГоловнаПолітика

Україна втратила $100 млрд через агресію Росії, - Андерс Аслунд

Приблизно 27 млрд втрачено у Криму і 73 млрд - на Донбасі.

Україна втратила $100 млрд через агресію Росії, - Андерс Аслунд
Фото: badnews.org.ru

Економічні втрати України через агресію Росії у Криму і на Донбасі склали не менш ніж 100 млрд доларів. Ці збитки не включають гуманітарних та політичних втрат від агресії.

Такими оцінками поділився експерт аналітичного центру Atlantic Council Андерс Аслунд у своєму звіті "Ціна агресії Кремля в Україні", передає Голос Америки.

У своїх підрахунках Аслунд спирався на методологію економіста Томаса Піккета, який визначив, що загальна вартість всіх активів європейської країни приблизно учетверо перевищує її ВВП.

Крим і окупована частина Донбасу разом забезпечували 14% ВВП України. Так, беручи за основу ВВП 2013 року, вартість втрачених активів в Україні складає понад 100 млрд доларів: приблизно 27 млрд втрачено у Криму і 73 млрд - на Донбасі, стверджує вчений.

Найбільшими втратами у Криму, за оцінками експерта, стали нафтогазові ресурси. Їх запас оцінюється в 30-40 млрд доларів, зазначає Аслунд. Втрати банківської системи також порівняно легко оцінити: Україна втратила 1,8 мільярда доларів банківських активів у Криму і 4,4 млрд на Донбасі.

Українські установи вже домагаються відшкодування втрачених активів. Зокрема, "Нафтогаз" вимагає відшкодування 7 млрд доларів за конфіскацію активів у Криму, стверджує Аслунд.

Дослідник відзначив різницю у правовому статусі Криму і Донбасу, яка створює різні правові можливості для відшкодування. Багато позовів подано в Міжнародний арбітраж у Гаазі, у них йдеться про порушення Росією двосторонньої угоди щодо захисту інвестицій. "Щонайменше, тут є правова основа, на яку можна посилатися", - відзначив Аслунд.

На Донбасі, де, зокрема, на території Луганська панує повний правовий хаос, правова ситуація з позовами про відшкодування є складною, зазначає дослідник.

Уряд України якнайшвидше повинен створити базу даних втрачених активів, зазначили учасники презентації звіту. Треба реалістично оцінити їх цінність, розслідувати всі правові можливості для повернення втрат від Російської Федерації, використовувати всі правові можливості у цій сфері.

Приватні особи зазнали великих втрат на Донбасі та у Криму. Навіть якщо житло залишилося неушкодженим, його вартість в результаті агресії Росії впала на 80% у Криму і на 50% на Донбасі, підкреслив Пол Томас, президент компанії IRE USA Inc.

Нагадаємо, в дослідженні "Російська військова постава: бойовий порядок сухопутних сил", проведеному американським аналітичним центром Institute for the Study of War, стверджується, що Росія готова до раптової війні з Україною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram