ГоловнаПолітика

Порошенко: У найближчі 10 років Україна приєднається до НАТО

На думку президента, разом з Україною Альянс "став би сильнішим та ефективнішим".

Порошенко: У найближчі 10 років Україна приєднається до НАТО
Фото: Макс Левин

Президент Петро Порошенко заявив, що мета України - у наступні 10 років стати членом Північноатлантичного альянсу.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню Hamburger Abendblatt, яке входить в німецький медіаконцерн Funke Media Group.

"Ми з особливою наполегливістю працюємо над членством у НАТО. Наша мета - в наступному десятилітті стати членом Альянсу", - сказав Порошенко.

На думку президента, разом з Україною Альянс "став би потужнішим і ефективнішим, ніж сьогодні, а держави НАТО могли б повчитися в України, як протистояти Росії".

Порошенко нагадав, що Київ з 2014 року протистоїть на сході країни проросійським сепаратистам, яких підтримує Кремль.

Щодо анексії Криму Росією Порошенко сказав таке: "Росія зруйнувала систему міжнародного порядку після Другої світової війни. Для глобальної системи безпеки не існує альтернативи сильному НАТО".

Коментуючи надання НАТО Україні, Боснії і Герцеговині, Македонії та Грузії статусу "країн-аспірантів", Порошенко наголосив: "Нам потрібен тепер план дій для отримання повного членства в НАТО. Ми прагнемо отримати цей план дій до кінця 2019 року".

Порошенко також підкреслив, що Україна прагне "якнайшвидше" виконати всі критерії для членства в НАТО і Євросоюзі.

"Український уряд виділяє "до шести відсотків ВВП на оборону, а це у чотири рази більше, ніж у частини партнерів НАТО", - підкреслив президент.

Нагадаємо, раніше Порошенко розпорядився підготувати проект поправок до Конституції, які закріплять прагнення України до членства в НАТО і Європейському Союзі.

Минулого року Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким вступ України в НАТО визначається як одна з основ зовнішньої політики.

Курс на членство в НАТО прописано в законах "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики" та "Про основи національної безпеки України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram