ГоловнаПолітика

Комітет Пашинського не розглянув проект закону про нацбезпеку через відсутність кворуму

Не прийшла половина депутатів, зате з'явилася виключена Савченко.

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони в середу повинен був розглянути законопроект про національну безпеку, але в зв'язку з відсутністю кворуму зробити цього не вдалося

Як повідомляє кореспондент LB.ua, на засідання не прийшла половина депутатів, у тому числі і від фракції "Блоку Петра Порошенка" (Ірина Фриз, Артур Герасимов). Зате з'явилася виключена з комітету Надія Савченко, вона наполягає, що рішення парламенту було незаконним.

Фото: Тереза Лащук

Над законопроектом працювала робоча група, і депутати на попередньому засіданні говорили, що внесуть певні правки, в тому числі щодо демократичного цивільного контролю та СБУ, на яких наполягали міжнародні партнери.

Тепер, за словами секретаря комітету Івана Винника, розгляд законопроекту переноситься.

Нагадаємо, президентський законопроект №8068 "Про національну безпеку" було внесено до парламенту 28 лютого.

У законопроекті дається визначення таких термінів, як військовий конфлікт, збройний конфлікт, національна безпека, загрози національній безпеці, національні інтереси, сили безпеки, сили оборони та ін. Також у ньому закріплені правові основи та принципи державної політики в сфері нацбезпеки й оборони, фундаментальні національні інтереси України, серед яких забезпечення державного суверенітету і територіальної цілісності, інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір, членство в ЄС і в НАТО.

Законопроект визначає склад сектора безпеки й оборони та правовий статус основних органів, що входять до його складу, а також управління та координацію у сфері національної безпеки.

Також регулюється планування в сфері нацбезпеки й оборони, визначаються основні документи довгострокового планування: Стратегія національної безпеки України, Стратегія воєнної безпеки України, Стратегія громадської безпеки та цивільного захисту України, Стратегія розвитку оборонно-промислового комплексу України, Стратегія кібербезпеки України, Національна розвідувальна програма.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram