ГоловнаПолітика

В ОБСЄ наполягають на звільненні незаконно утримуваних РФ українських журналістів

"Журналісти не є частиною конфліктів між країнами".

В ОБСЄ наполягають на звільненні незаконно утримуваних РФ українських журналістів
Фото: Сергей Нужненко

Журналісти не повинні страждати через конфлікти між країнами, тому український журналіст Роман Сущенко повинен бути звільнений з ув'язнення в Росії.

Про це заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір під час зустрічі в Національній спілці журналістів України, повідомляє Укрінформ.

"Ми розуміємо, що відносини між деякими країнами досить складні під час конфлікту, як зараз між Росією і Україною. ОБСЄ створена, в тому числі, щоб підтримувати врегулювання конфлікту, і ми завжди відзначали і відзначаємо, що журналісти не є частиною конфліктів між країнами", - сказав Дезір, додавши, що саме тому ОБСЄ наполягає на звільненні Романа Сущенка.

Крім того, представник ОБСЄ зазначив, що в 1975 році країни-учасниці Організації підписали Гельсінську декларацію, яка зобов'язує підтримувати діяльність журналістів, в тому числі міжнародників.

Дезір зазначив, що ОБСЄ також вимагає звільнення журналіста Миколи Семени і блогера Станіслава Асєєва, і в минулому році під час візиту в Москву він порушував це питання.

Романа Сущенка затримали в Москві 30 вересня 2016 року. Будучи власним кореспондентом "Укрінформу" у Франції, він прилетів до Росії з приватною поїздкою. 7 жовтня того ж року йому висунули звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

24 січня Московський міськсуд продовжив термін утримання під вартою Сущенка на два місяці - до 30 березня 2018 року.

Кримського журналіста Миколу Семену російський суд на анексованому півострові звинуватив в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. 22 вересня 2017 року суд в Сімферополі призначив йому покарання у вигляді двох з половиною років умовно з випробувальним терміном на три роки і забороною займатися публічною діяльністю на три роки.

27-річний журналіст Станіслав Асєєв (публікувався під псевдонімом Васін) пропав 2 червня 2017 року на території, контрольованій бойовиками ОРДО, і перебуває в полоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram